Етапи розвитку швидкої допомоги Сумщини: від конячки Галки до сучасних технологій

 

Щодня до станцій швидкої медичної допомоги Сумщини надходять тривожні дзвінки від мешканців області з проханням швидко (терміново!) допомогти їхнім рідним і близьким, які тяжко захворіли, потрапили в біду, а то й, взагалі, балансують на межі життя та смерті. І постійно (за будь-якої погоди та політичної ситуації!) звідти виїжджають «швидкі», поспішаючи на допомогу людям.

…Служба швидкої медичної допомоги області почала створюватись у важкі воєнні та повоєнні роки минулого століття. Так, Сумська станція швидкої медичної допомоги заснована буквально в перші дні після визволення міста від німецько-фашистських окупантів – 5 вересня 1943 року (Суми звільнили 2 вересня). 

  

Фото-Наказ № 7 – «Наказ № 7 Сумського обласного відділу охорони здоров’я від 4 вересня 1943 року про створення в Сумах станції невідкладної медичної допомоги»).   

Після закінчення війни на роботу прийшла військовий лікар О.М. Степура, яка й стала головним лікарем станції «Лікар швидкої допомоги Галина Андріївна Вареник і санітарка Віра Аркадіївна Ярошенко (1943 р.)». Згодом її змінила лікар А.Ф. Крижанівська, яка очолювала станцію близько 20 років – до 1970-го. Саме при ній СШМД переселилась до типової будівлі за адресою: вул. Куликівська, 43, де було організовано 6 бригад. Там і працювала «швидка» до 1981 року, доки не збудували нове приміщення за адресою: пров. Громадянський, 4 А. Населення міста обслуговувало 25 виїзних бригад. До речі, тут розміщується Сумська станція і сьогодні.

У 1970-1973 роках на станції були організовані й укомплектовані лікарями-спеціалістами та відповідною лікувально-діагностичною апаратурою спеціалізовані бригади: реанімації та інтенсивної терапії, педіатрична та кардіологічна.

 

  «Хор Сумської станції швидкої допомоги (1973 р.)».

Пізніше, з 1970 до 2013 року, Сумську станцію швидкої медичної допомоги очолювали головні лікарі: 1970-1975 – В.П. Іщенко; 1975-1977 – В.П. Макарчук; 1987 – М.О. Хапаєв, Н.С. Романович, В.І. Великоцький, М.М. Мишаков; 1987-1988 – І.І. Шевельов; 1989-1997 – Ю.О. Зінченко; 1997-1999 – В.В. Горох; 1999-2001 – І.І. Вітер; 2001-2002 – О.В. Пирожников; 2002-2012 – О.І. Крючковенко; 2012-2013 – В.В. Рудніков. З 2013 року і до 2018 року – Г.В. Білоус. З 2018 року до сьогодні головним лікарем Сумської, яка згодом була перейменована в Центральну станцію Е(Ш)МД, працює О.В. Скрипченко.

Паралельно з роботою в обласному центрі формувалась служба швидкої допомоги і в інших містах Сумщини. Ось як це, наприклад, відбувалось у Глухівському районі. Цей процес теж припав на післявоєнні роки. Восени 1945 року при міській поліклініці було впроваджено нічні чергування фельдшера, який надавав швидку допомогу всім, хто цього потребував. Тоді обслуговування викликів здійснювалося пішки або кінним транспортом. З 12-ї ночі сумлінно чергували конячка Галка і дід Яша. Першими фельдшерами працювали О.Т. Андрійчук, В.А. Леонова, Л.Ф. Лейбовська. Лише в 1955 році з’явився перший автомобіль, на якому перевозили хворих водії М.А. Іващенко та І.О. Редько. З роками зростала кількість бригад, вдосконалювалася служба. У 1984 році була створена лікарська бригада з лікарів А.В. Клішевича, В.М. Побережець, О.Б. Стровської. Усього в місті та районі працювало 4 бригади. Вочевидь, за цими сухими фактами стоїть ціла епоха становлення та розвитку служби швидкої медичної допомоги, тисячі чи навіть мільйони врятованих людських життів.

Проте з часом через брак коштів у бюджеті будівля Сумської станції швидкої допомоги довго не ремонтувалася, приходила в занепад, і до 2012 року вона вже стала аварійною. Було зрозуміло: сама служба швидкої допомоги потребує невідкладної допомоги, тому необхідно вживати рішучих заходів, аби створити належні умови для роботи медичних працівників. Напевне, в подібній ситуації опинилася більшість станцій країни, виникло багато інших болючих проблем, що спонукало до прийняття Закону України від 5 березня 2012 року «Про екстрену медичну допомогу», яким передбачалося серйозне реформування служби. Отже, наступні роки на Сумщині стали переломними в цій життєво важливій сфері. У результаті послідовних і злагоджених дій обласної державної адміністрації, обласної ради та управління охорони здоров’я ОДА, відповідно до наказу № 536 від 28 грудня 2012 року, на базі Сумської станції швидкої медичної допомоги був створений комунальний заклад Сумської обласної ради «Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф». До його складу увійшли різні структурні підрозділи з усієї області.

Нині Центр об’єднує під своїм «крилом» 5 станцій, 14 підстанцій, 37 пунктів постійного базування бригад екстреної медичної допомоги на базі сільських закладів. Усього в Центрі працює 1240 осіб. У Сумському центрі почали робитися перші кроки щодо створення нової структури: підбиралися кадри, оформлялася документація. За короткий проміжок часу змінилося кілька директорів. Звичайно, кожен із них вніс свою лепту у становлення та розвиток нового лікувального закладу. Проте, вочевидь, реальні реформи в Центрі проходили у період з грудня 2013 року до грудня 2021 року, коли заклад очолював досвідчений лікар і керівник А.В.Александренко.                  

За цей час, попри численні труднощі, було здійснено реконструкцію адміністративної будівлі Центру, з добудовою четвертого корпусу і створенням комфортних умов  для праці співробітників, а також гаража на 26 санітарних автомобілів та ремонтної зони. Створено сучасну оперативно-диспетчерську службу, яка, використовуючи новітні технології, приймає виклики від населення всієї області. Запроваджено в дію діагностичний телеметричний консультативний кабінет «Юнет», що забезпечує віддалену висококваліфіковану ЕКГ-діагностику, організовано власний міні-цех з пошиття одягу для медичних працівників.

Окрім цього, проведено реконструкції та ремонти майже в усіх структурних підрозділах Центру. Значно оновлено автопарк, придбано сучасні санітарні автомобілі. Співробітники служби «103» мають належні умови для праці.

У Сумському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф створено і діє потужний, чи не найкращий в Україні, навчально-тренувальний відділ, інструктори якого – досвідчені лікарі та фельдшери – постійно навчаються та отримують міжнародні сертифікати. Завдяки їхній активній допомозі команди Центру упродовж останніх років постійно виборюють призові місця у престижних всеукраїнських  та міжнародних змаганнях бригад Е(Ш)МД «Медичні ралі».

      

 

Протягом останніх років роботу Центру відзначено високими нагородами: відзнакою Національного рейтингу якості товарів та послуг – «Зіркою Якості» як краще підприємство країни-2019; престижною Національною премією – «Вибір Країни-2020»; нагородою Національного бізнес-рейтингу в Україні – «Лідер року-2021», а також численними грамотами та кубками за перемогу у професійних змаганнях.

Розпорядженням Сумської обласної ради від 17.12.2021 № 38-кп виконуючим обов’язки директора Комунального некомерційного підприємства Сумської обласної ради «Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» призначено Бутенка Сергія Павловича.

Починаючи з 24 лютого 2022 року, працівники Центру, як і вся Україна, живуть в умовах воєнного часу, надійно тримаючи свій медичний фронт. Багато медичних працівників і водіїв за виявлені мужність і відвагу відзначені високими державними нагородами України. Без перебільшення можна сказати, що кожен із нагороджених – справжній герой. Члени бригад Е(Ш)МД під час виконання викликів проявляли відвагу та героїзм: ризикуючи власним життям, вони проїжджали кілька ворожих блокпостів, нерідко під обстрілами високопрофесійно стабілізували стан важкопоранених і транспортували їх до лікувальних закладів. І найбільшою нагородою цим працівникам ставали врятовані життя людей.

Безперечно, ці високі відзнаки стимулюватимуть колектив працювати ще краще заради наближення Перемоги та розвитку рідного підприємства.