Навчання з надання першої медичної допомоги

  «Щоб рятувати людей, необхідно постійно навчатись» – такого принципу дотримуються в Сумському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (Центр) і тому велику увагу приділяють підвищенню кваліфікації медиків, аби руки до автоматизму завчили ту чи іншу маніпуляцію. З цією метою в закладі створено навчально-тренувальний відділ, який є одним із найпотужніших в Україні. У ньому працюють висококваліфіковані інструктори – 7 лікарів та 3 фельдшери, які постійно підвищують свій фах, навчаються на різних курсах і отримують міжнароднісертифікати.
  Проте відділ працює не лише з медичними, а й з немедичними працівниками області, які за родом своєї професії, у разі необхідності, повинні вміти надавати домедичну допомогу. І в мирному житті у НТВ достатньо роботи, та особливо потрібними послуги інструкторів стали у воєнний час. Актуальними, зокрема, є навчання азам з надання першої медичної допомоги: зупинка кровотечі, серцево-легенева реанімація, проведення штучного дихання тощо. І тому сьогодні інструктори навчально- тренувального відділу навчають людей, аби ті, у разі необхідності, змогли до приїзду «швидкої» зарадити собі, своїм близьким чи колегам.
  За підсумками роботи навчально-тренувального відділу за перше півріччя 2022 року проведено заняття для 2 569 слухачів – лікарів і фельдшерів Центру та для 522 медичних працівників лікувально- профілактичних закладів області. Окрім цього, наполегливо навчалися на курсах і представники інших професій.       Загалом за 6 місяців 2022 року на курсах навчалася 5 571 особа. Співпраця навчально-тренувального відділу з представниками різних професій не припиняється. Інструктори працюють як у Центрі, так і з виїздом на місця. У найближчих планах – навчання волонтерів, аграріїв, суддів, охоронців тощо.   Люди добре усвідомлюють, що такі прикладні знання та практичні навички сьогодні необхідні кожному.