Карантин не на заваді

постійному навчанню медичних працівників

У комунальному некомерційному підприємстві «Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» (Центр) добре розуміють: аби бути справжніми професіоналами, завжди знаходити правильний вихід із будь-якої складної ситуації, працівники служби «103» повинні упродовж усього життя навчатися, оновлювати свої знання і відточувати практичні навички. Такі заняття для своїх колег постійно проводять працівники навчально-тренувального відділу (НТВ), очолюваного досвідченим, енергійним лікарем Світланою Березовською.

Варто зазначити, що це дуже потужний відділ. У його складі трудяться висококваліфіковані фахівці – лікарі та фельдшери, які самі в недавньому минулому були членами команд – неодноразових переможців Всеукраїнських змагань і Міжнародних чемпіонатів бригад ЕМД «Медичні ралі». Працівники НТВ закінчили інструкторські курси від Європейської ради реанімації та отримали необхідні сертифікати, що дозволяють їм не тільки навчати медичних і немедичних працівників, а й проводити провайдерські курси.

У Центрі пишаютьсмя здобутками свого навчально-тренувального відділу. Тому й не дивно, що 2020 рік було оголошено в закладі роком НТВ, а групове фото з інструкторами по праву прикрашає корпоративні календарі Центру.

Запроваджений у зв’язку з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19 карантин не став на заваді навчанню медичних та немедичних працівників у Центрі. Завдяки застосуванню новітніх технологій НТВ проводив скайп- і ZOOM-конференції, організовував також заняття і в режимі реального часу для обмеженої кількості слухачів, із дотриманням усіх необхідних протиепідемічних заходів. Так, молоді спеціалісти, які щойно прийшли до Центру після закінчення медичних училищ та інституту, мали можливість відпрацювати певні маніпуляції на манекенах перед зустріччю з реальними хворими. І в цьому їм допомагали кваліфіковані інструктори: Павло Дзюба, Ірина Кидик, Юлія Остапенко та Олена Борисенко.

Усі станції та підстанції Центру, а також лікувальні заклади області отримали сучасні алгоритми щодо проведення серцево-легеневої реанімації, адаптовані для роботи в умовах спалаху COVID-19, перекладені з англійської мови  та погоджені із Всеукраїнською радою реанімації. НТВ також розробив і розіслав по своїх підрозділах презентації з детальним, покроковим алгоритмом дій для медиків щодо  допомоги при аритмії. Ці своєрідні «шпаргалки», безумовно, стануть у нагоді працівникам «швидкої». Їх можна перечитати у вільну хвилинку, щоб освіжити у пам’яті отримані ще у студентські роки знання.

Навчально-тренувальний відділ проводить детальний аналіз карт виїзду «швидких» зі станцій і підстанцій, звертає увагу на взаємодію бригад Е(Ш)МД із первинною ланкою медицини, виконує «роботу над помилками» і надає корисні рекомендації щодо їх недопущення у майбутньому.

Відгукується НТВ і на конкретні прохання колег щодо проведення додаткових занять та відпрацювання практичних навичок. Активно бере участь у роботі Школи диспетчерів, розробляє покрокові алгоритми диспетчерського супроводу надання допомоги потерпілим до приїзду бригади Е(Ш)МД (при проведенні СЛР, втраті свідомості, обструкції дихальних шляхів стороннім тілом, травмах, пологах тощо).

Сьогодні навчально-тренувальний відділ працює над розробкою  програмного забезпечення для оптимізації супроводу викликів за алгоритмом «Базова підтримка життя». Такі «підказки» особливо потрібні молодим диспетчерам.

Отже, зроблено чимало. Щодо перспективи, відділ і в майбутньому планує проводити адаптивні курси для 10-12 осіб.

Постійно навчаючись на різних курсах і підвищуючи свою кваліфікацію, працівники НТВ накопичують знання, якими прагнуть поділитися з колегами. І поступово наряду з інструкторською роботою вони почали опановувати для себе дещо іншу сферу діяльності: методичну і навіть наукову. Так, лікар НТВ Ярослав Борисенко разом зі своїми колегами планують видати навчальний посібник для медичних навчальних закладів різного рівня акредитації. Вони переконані: сучасні знання, отримані ними на численних курсах і семінарах, могли б стати безцінним скарбом для майбутніх медичних працівників.

Інструкторський колектив значно розширив свої навчальні можливості за рахунок використання найсучасніших інформаційних технологій. Наприклад, запроваджено систему дистанційного електронного навчання «MOODLE», яка дозволяє організувати та підтримувати постійний безперешкодний доступ персоналу Центру до навчально-методичних матеріалів, створених навчально-тренувальним відділом; ведуться технічні роботи з налагодження системи корпоративної діяльності підприємства «ZIMBRA», що, на думку працівників НТВ, може істотно оптимізувати рутинні виробничі завдання; створено апаратні та програмні можливості для функціонування власного офіційного інтернет-представництва Центру  в мережі Інтернет (веб-портал Центру «www.103.sumy.info») на базі власних апаратних засобів. Над реалізацією цих проєктів активно працюють лікарі Антон Курило, Олег Перун, фельдшер Валентин Циганенко та інші працівники відділу.

Щедро ділиться багатим професійним досвідом зі своїми колегами фельдшер Олександр Тюрін, який в цьому році став переможцем у Регіональному відборі у номінації «Найкращий медичний працівник» та нагороджений орденом Святого Пантелеймона.

Під час робочої наради з працівниками НТВ директор Центру Анатолій Александренко високо оцінив напрацювання відділу і підтримав плани співробітників. Він наголосив, що від плідної роботи НТВ напряму залежить професіоналізм і практичні навички  медичних працівників і, як наслідок – якість наданої ними екстреної медичної допомоги.