Обмін досвідом у США за програмою «Відкритий світ»

  Нещодавно лікар з медицини невідкладних станів навчально-тренувального відділу, аспірант кафедри педіатрії Медичного інституту СумДУ Ярослав Борисенко відвідав США за програмою «Відкритий світ» (напрямок – «Медицина катастроф, травматологія та лікування опіків»).
  Шлях української делегації у складі 5 фахівців і науковців з екстреної медицини проліг через Польщу. Під час короткого перебування у Варшаві українці встигли ознайомитись з роботою оперативно-диспетчерської служби та санавіації.
В Америці місцем їхньої локації став Вінстон-Сейлем – адміністративний центр округу Форсайт штату Північна Кароліна. Програма наших медиків була досить насиченою. Вони ознайомились з організацією та діяльністю служби 911, диспетчерської, пожежно-рятувальної та служби ЕМS, а також з роботою та навчанням таких фахівців: EMR, AEMT, PARAMEDIC. Я. Борисенко разом із колегами вивчав принципи роботи медичних центрів NOVANT та Atrium Health Wake Forest, відділення «Emergency department», педіатричного відділення «Emergency department», санітарної авіації; відмітив, як оперативно розгортається мобільний госпіталь, наскільки якісно укомплектований медичний автобус. Великий
інтерес у наших земляків викликали майстер-класи: «Взаємодія екстрених служб під час масового випадку», «Робота санітарної авіації на прикладі гелікоптерної служби», «Надання допомоги травмованому пацієнту у відділенні «Emergency department». Сподобались делегатам і пізнавальні лекції провідних фахівців. Зазначили, що найцікавішою для них була
практична діяльність: «Чергування у складі бригади ЕМS», «Чергування у відділенні «Emergency department», «Відпрацювання практичних навичок на стандартизованому пацієнтові та тілах померлих пацієнтів лікарні Atrium Health Wake Forest».
  Порівнюючи роботу американських і наших колег, Я. Борисенко звертає увагу на сучасний рівень оснащеності їхніх бригад, чітке дотримання стандартів лікування, наявність на різні випадки розвитку подій планів А, В, С, постійне навчання медичних працівників. Серед плюсів наших працівників «екстренки» Ярослав називає їхню здатність до критичного мислення та диференційного аналізу при прийнятті рішень щодо лікування.
  «Вважаю, що наші фахівці не гірші за американських, однак нам потрібне краще матеріально-технічне забезпечення, необхідно робити більший акцент на практичних навичках медичних працівників, наближатись до стандартизації в наданні екстреної медичної допомоги», – переконливо говорить Ярослав Борисенко.
  Безперечно, цей обмін досвідом за океаном дуже корисний для інструктора НТВ, який постійно ділиться своїми знаннями з колегами.