Перший у Сумах випуск екстрених медичних техніків готовий до швидкого реагування

11 травня 2023 року в Сумах вітали перший випуск фахівців Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, які завершили навчання за фахом «Екстрений медичний технік». 

Навчання медичних техніків відбувалося за сприяння Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Мета навчання полягає у підвищенні спроможності водіїв у наданні допомоги медпрацівникам під час викликів відповідно до реформи екстреної медицини. Тренерами виступали педагоги Бахмутського медичного фахового коледжу, які відповідали за теоретичний матеріал, та досвідчені інструктори Центру, які допомагали відпрацьовувати практичні навички.

Як правило, навчання на курсі триває від 150 до 200 годин. Навчальний процес побудовано так, аби водій мав можливість постійно працювати разом із фельдшером, закріплюючи під час роботи отримані знання. Водіїв навчали основам надання екстреної медичної допомоги, зокрема технікам перевірки дихальних шляхів, надання хворому кисню, зупинки кровотеч, проведенню серцево-легеневої реанімації, визначенню сатурації крові тощо. Безперечно, ці знання та навички знадобляться водіям «швидких» під час їхньої роботи.

«Сьогодні ми зібралися з приводу здобуття водіями нової сучасної професії «Екстрений медичний технік». Отримані знання допоможуть цим фахівцям стати надійними помічниками нашим медикам. Щира подяка викладачам Бахмутського медичного фахового коледжу. Незважаючи на надскладну ситуацію, в якій уже багато місяців перебуває їхнє місто-
фортеця, вони продовжують працювати й ділитися своїми знаннями. Дякуємо нашим партнерам за всебічну підтримку в реалізації цього проєкту.

Велике спасибі працівникам навчально-тренувального відділу, який вважаю найпотужнішим в Україні, за те, що самовіддано навчали водіїв практичним навичкам. І, звичайно, окрема подяка нашим водіям, а тепер уже – екстреним медичним технікам. Це важливий крок до реформування галузі та поліпшення якості роботи служби екстреної медичної допомоги, завдяки чому нам вдасться врятувати більше життів», – сказав директор Центру
Сергій Бутенко.

«Нам було приємно з вами працювати. Хочу привітати ваш заклад і, зокрема, водіїв із успішним закінченням курсів і прекрасним результатом – 70% відмінників! Отримані знання, безперечно, допоможуть у вашій нелегкій повсякденній роботі», – запевнила заступниця директора з навчальної роботи Бахмутського медичного фахового коледжу Оксана Сніховська.

«Від імені керівництва нашої організації та від себе особисто хочу привітати усіх із цією подією. Подякувати рідним водіїв за підтримку, а самим водіям – за наполегливість і мотивацію. Бажаю вам подальших успіхів у роботі та житті», – сказала спеціалістка з управління охороною здоров’я
ПРООН Христина Чайка.

«Ви – наші перші випускники. Відтепер ви – права й ліва рука, а іноді голова медичного працівника. Ми вже маємо перші відгуки від пацієнтів про вашу вмілу роботу. Тож не зупиняймося і самовдосконалюймося. Сподіваємося, незабаром випускників стане ще більше», – звернулася до новоспечених спеціалістів завідувачка навчально-тренувального відділу Світлана Березовська

Від імені випускників щиро подякували усім причетним до цієї події за знання та нову спеціальність водій Центральної станції Е(Ш)МД Вадим Бречко та водій Першої підстанції Центральної станції Е(Ш)МД Віталій Моїсеєнко.

Навчання медичних техніків відбувалося за сприяння ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки
Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP) реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.