Із завданням під час спецнавчання служба «103» справилась відмінно!

Із завданням під час спецнавчання служба «103» справилась відмінно!

На жаль, ми живемо у такий тривожний час, коли надзвичайні ситуації та небезпечні події трапляються дуже часто. А якщо ще врахувати, що маємо під боком сусіда-агресора, то вміння рятівних служб оперативно і з мінімальними втратами ліквідувати наслідки НС залишається досить актуальним.
Тому 4 червня 2021 року на території навчально-тактичного полігону Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС, що у Роменському районі Сумської області, відбулись спеціальні навчання з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, із залученням пожежної, аварійно-рятувальної, іншої спеціальної техніки та авіаційних засобів. Того дня події на полігоні відбувались, мов у бойовику: рятувальники відпрацьовували наслідки вибуху з руйнуванням конструкцій; розгортались сортувальні майданчики для постраждалих; вертоліт ЄС-225 «Супер Пума» евакуйовував потерпілих. Окрім того, довелось ліквідовувати наслідки аварійного приземлення літака АН-26; зведений загін та авіація служби порятунку (пожежний літак Ан-32П і вертоліт Мі-8) гасили умовну масштабну лісову пожежу. Свої навички демонстрували піротехніки та кінологічна служба.
І, звичайно, відповідальна місія випала на долю працівників служби «103», яким у всіх цих складних ситуаціях довелось оперативно надавати екстрену медичну допомогу потерпілим. Відповідно до наказу Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (Центр), участь у кількаденному тренуванні та безпосередньому навчанні взяли члени двох бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги (Е(Ш)МД) – працівники Центральної станції Е(Ш)МД: лікар з медицини невідкладних станів навчально-тренувального відділу та (за сумісництвом) цієї станції Павло Дзюба, фельдшери з медицини невідкладних станів Олександр Костюк та Іван Вандик, водій автотранспортних засобів Іван Коваль (із спеціалізованим санітарним автомобілем АВТОСПЕЦПРОМ АСПА), а також члени бригади Е(Ш)МД Роменської станції екстреної (швидкої) медичної допомоги: завідувач цієї станції, лікар з медицини невідкладних станів Олена Лопошук, фельдшери з медицини невідкладних станів Валентина Васильєва та Євгенія Максименко, водій Сергій Дудка (спеціалізований автомобіль PEUGEOT Boxer).
Представники Центру професійно і злагоджено співпрацювали з медичними працівниками ДСНС. Спершу служба з надзвичайних ситуацій розгортала сортувальні полотнища і проводила вступне сортування, а потім члени бригад Е(Ш)МД безпосередньо там працювали. Того дня через їхні руки пройшло близько сотні потерпілих: 30% – «червоних» (тяжких), 30% – «жовтих» (середньої тяжкості), 38% – «зелених» (самі пересувалися, без тяжких травм, проте потребували психологічної допомоги), 2% – «чорних» (померлих). Медики оперативно рятували потерпілих у ДТП, під час пожежі, внаслідок падіння літака та інших надзвичайних ситуацій. Надавали медичну допомогу людям із переломами, кровотечами, опіками, травмами очей тощо.
– Для нас не було незрозумілих завдань, ми правильно дотримувались алгоритму дій при кожній травмі чи інших ураженнях, – розповідає лікар з медицини невідкладних станів Павло Дзюба. – Єдина складність – велике навантаження, значний потік постраждалих. Але ми працювали напружено і все встигали робити вчасно. Вважаю, що моїм колегам стала у нагоді щоденна практика, а також тренінги, які постійно проводить для них наш навчально-тренувальний відділ.
За відмінне виконання усіх завдань і високий професіоналізм представники служби екстреної медичної допомоги були нагороджені кубком.
Безумовно, медичні працівники, як і представники інших рятувальних служб, отримали неоціненний досвід спільних дій під час резонансних надзвичайних ситуацій. Проте хай краще в реальному житті такі ситуації не трапляються.