Триває відновлення роботи ППБ

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, життя у Сумському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (Центр) насичене подіями. Відразу дві такі події відбулись 18 травня       2022 року. Так, делегація у складі керівництва області, представників депутатського корпусу Сумської обласної ради та керівництва Центру спершу побувала у смт Степанівка Сумського району, а згодом – у с. Вирівка Конотопського району.

         У Степанівці відбулось відкриття оновленого приміщення структурного підрозділу Центру – пункту постійного базування (далі – ППБ) Центральної станції екстреної (швидкої) медичної допомоги, а також вручення нового сучасного спеціалізованого санітарного автомобіля «Fiat».

Завдяки досягнутим домовленостям з головою Степанівської об’єднаної територіальної громади (далі – ОТГ) Володимиром Лукашем працівники ППБ отримали змогу переселитися із старого, холодного приміщення у нову будівлю амбулаторії. Відтепер фельдшери та водії мають дві світлі, теплі кімнати з окремим входом.

Працює ППБ у цілодобовому режимі. Бригада у складі: фельдшера
з медицини невідкладних станів та водія автотранспортного засобу забезпечує виконання викликів у населені пункти Степанівської об’єднаної територіальної громади Сумського району, зокрема села Підліснівка, Миловидівка, Суханівка, Головашівка та інші, загальною кількістю понад 7 тис. осіб. Враховуючи принцип екстериторіальності, бригада екстреної (швидкої) медичної допомоги цього пункту часто працює і на території інших громад, у тому числі
й міста Суми.

Варто зазначити, що отримав ППБ і новий автомобіль «Fiat», переданий в Україну французькими партнерами.

         Голова Сумської обласної державної адміністрації – голова обласної військової адміністрації Дмитро Живицький наголосив, що завдяки спільній співпраці керівництва Центру, обласної влади та благодійників служба екстреної медицини оснащена на досить високому рівні, оскільки дуже важливо  створити комфортні умови не лише для пацієнтів, а й для персоналу.

         Голова Сумської обласної ради Віктор Федорченко побажав медикам плідної роботи та успіхів.

У селі Вирівка працює ще один структурний підрозділ Центру – ППБ Конотопської підстанції Е(Ш)МД. Пункт розміщується у приміщенні Вирівської амбулаторії загальної практики – сімейної медицини, має відповідне матеріально-технічне оснащення. Працює у цілодобовому режимі, виїжджаючи на виклики в населені пункти Попівської об’єднаної територіальної громади Конотопського району, зокрема села Мельня, Чорноплатове, Лисогубівка, Присейм’я, Озаричі, Сарнавщина та інші, загальною кількістю близько             16 тис. осіб.

Гості вручили пункту новий сучасний спеціалізований санітарний автомобіль «Сitroёn Jumpy», переданий від кризового центру Міністерства закордонних справ Франції.

 

Медичний салон автомобіля має шумо-, вібро-, теплоізоляцію, кондиціонер, додаткове та чергове освітлення, ящики та висувні шухляди для зберігання медичних матеріалів та медикаментів, систему універсального кріплення медичного обладнання, додаткові розетки (220В, 12В). У комплектації автомобіля є приймальний завантажувальний пристрій для нош та основні ноші-каталка.

Крім того, автомобіль був дооснащений: переносним кисневим балоном (3,2л), електрокардіографом «Юкард-100», небулайзером, глюкометром, пульсоксиметром, засобами іммобілізації (спинальною дошкою, набором вакуумних шин, набором шин Крамера, шийними комірцями), сумкою-укладкою, набором для реанімації осіб різних вікових груп, ручним аспіратором, пологовим набором.

Оновлення автопарку Центральної та Конотопської станцій екстреної (швидкої) медичної допомоги, зокрема ППБ смт Степанівка та села Вирівка, сприятиме покращенню оперативності бригад та наблизить екстрену медичну допомогу до населення.

За словами виконуючого обов’язки директора Центру Сергія Бутенка, в майбутньому планується поліпшення умов праці в кожному структурному підрозділі підприємства.