Пора осиних укусів. Що потрібно робити?!

         Із середини весни і до самої осені люди можуть потерпати від укусів комах, часто ос і бджіл. Залежно від індивідуальної чутливості кожного, реакція на такі укуси буває різною: від незначних больових відчуттів до набряку м’яких тканин у місці укусу, почервоніння та свербіжу. Це все місцеві алергічні реакції. Проте може бути серйозна алергічна реакція – анафілаксія, – що дуже швидко починається і часто призводить до смерті. Зазвичай її розпізнають за такими проявами: висипка по тілу, свербіж, набряк слизової оболонки гортані, утруднене ковтання і дихання та різке зниження артеріального тиску. Саме така реакція може розвиватись і на укуси і жаління комах. Крайнім ступенем анафілаксії є анафілактичний шок.

         При проявах анафілаксії необхідно: до приїзду бригади екстреної медичної допомоги хворого покласти на спину з піднятими ногами, голову повернути набік, відкрити рот. Тісний одяг бажано розстебнути, відчинити вікно і забезпечити доступ свіжого повітря. Місце укусу слід обкласти холодом (міхур з льодом, грілка з холодною водою, ємкість із замороженими продуктами тощо). При можливості негайно доставити потерпілого в лікарню або, щоб не втрачати жодної хвилини, виїздити назустріч «швидкій».

         Людям, схильним до анафілаксії, рекомендовано мати «план дій у разі виникнення анафілаксії», а батькам – повідомляти дитячим закладам, школам про алергію у своїх дітей та заходи, які необхідно вжити у разі анафілактичного невідкладного стану. Зазвичай такий план дій включає в себе застосування автоін’єкторів епінефрину (адреналіну), рекомендовано також носити браслети з медичною інформацією, уникати тригерних факторів.

         Приклад із життя на Сумщині. Звична ситуація – укус оси за мочку вуха дворічного хлопчика – мало не призвела до смертельного наслідку. І завдяки високому професіоналізму молодих, але досвідчених фельдшерів виїзної бригади Конотопської станції екстреної (швидкої) медичної допомоги Ірини Бурлаки та Юлії Лупішко, які відмінно здійснили реанімаційні заходи малюку, що вже був без серцебиття, вдалося повернути пацієнта до свідомості та доставити його в реанімаційне відділення Конотопської ЦРЛ. Життя врятоване!