Керівник обласної служби «103» Анатолій Александренко удостоєний найвищої відзнаки області – «За заслуги перед Сумщиною» ІІІ ступеню

Під час урочистостей з нагоди професійного свята – Дня медичного працівника, які відбулись 17 червня 2021 року у приміщенні Сумського національного академічного театру драми та музичної комедії ім. М.С. Щепкіна, перший заступник голови Сумської обласної ради Олександр Стрельченко вручив директорові Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолію Александренку відзнаку «За заслуги перед Сумщиною» ІІІ ступеню.
Цієї найвищої нагороди області керівник Центру удостоєний не випадково, адже увесь його трудовий шлях присвячений самовідданому служінню медицині. Високопрофесійний лікар-хірург, талановитий керівник і організатор, Анатолій Васильович на кожній посаді викладався на 100 відсотків. Особливо значущих успіхів А. Александренко зміг досягнути, очоливши наприкінці 2013 року Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і за короткий час зробивши його одним із найпотужніших в Україні.
У числі перших серед центрів екстреної медичної допомоги країни у Сумах введено в дію сучасну центральну оперативну диспетчерську та запроваджено цілодобове консультування бригад екстреної медичної допомоги, з використанням діагностичного телеметричного кардіологічного комплексу. Було проведено реконструкцію адміністративної будівлі, з добудовою четвертого поверху, гаража на 26 санітарних автомобілів з ремонтною зоною і створено належні побутові умови для праці та перепочинку працівників не лише в адміністративній будівлі закладу, а й у всіх структурних підрозділах Центру, що знаходяться у різних куточках області.
З ініціативи директора в Центрі створено потужний, чи не найкращий в Україні, навчально-тренувальний відділ (НТВ), працівники якого постійно підвищують свою кваліфікацію, закінчуючи різні курси та отримуючи міжнародні сертифікати. Свої знання і практичні навички вони передають медичним і немедичним працівникам, студентам медичних навчальних закладів області. НТВ готує підручники та посібники щодо надання першої невідкладної медичної допомоги для студентів.
Велика заслуга Анатолія Васильовича і в численних перемогах команд Центру на різних престижних Всеукраїнських змаганнях бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги: перше місце – у Сумах; друге місце – у змаганнях «Закарпатські медичні ралі-2019»; перше місце – у ІV Міжнародному зимовому чемпіонаті бригад екстреної медичної допомоги «Кременецьке медичне ралі-2019»; почесне, ІІІ місце, команди Центру серед 27 команд у Міжнародному чемпіонаті бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги «Кременецьке медичне ралі-2020».
Над якими б перспективними проєктами не працювала адміністрація Центру, у пріоритеті її діяльності завжди залишаються конкретні працівники, їхнє матеріальне забезпечення, комфортні виробничі та побутові умови. Так, лише в Сумському Центрі Колективним договором затверджено зобов’язання адміністрації щодо матеріальної допомоги працівникам, у тому числі у разі захворювання на COVID-19, та загалом політику оплати праці, яка дозволила значно збільшити заробітну плату працівників, і як результат, запобігти плинності кадрів (за 2020 рік плинність кадрів серед медичних працівників скоротилась на 36%, а серед водіїв – удвічі). У 2021 році підвищено заробітну плату лікарям – на 44%, середньому медичному персоналу – на 61,5%, молодшому медичному персоналу – на 56,6%.
З метою залучення до служби «103» молодих фахівців медичні працівники Центру постійно займаються профорієнтаційною роботою: разом із викладачами і студентами Медичного інституту СумДУ та медичних коледжів області проводять спільні науково-практичні конференції, тренінги, змагання студентських команд з надання екстреної медичної допомоги.
Велику увагу керівництво Центру приділяє також оновленню автотранспортного парку. Так, у лютому 2021 року за кошти, отримані від основної ліцензійної діяльності, Центр придбав на 47 млн. гривень для 12 своїх підрозділів 24 нові спецавтомобілі класу В – «Citroen Jumper», оснащені необхідним сучасним обладнанням для надання екстреної медичної допомоги.
Фінансовим планом Центру, погодженим із Сумською обласною радою, передбачається придбання у 2-му та 3-му кварталах 2021 року  ще 19 автомобілів класу А. Окрім цього, у планах Центру – спорудження нових приміщень для навчально-тренувального відділу Центру; типових будівель Роменської, Охтирської та Конотопської станцій екстреної (швидкої) медичної допомоги тощо. Адміністрація підприємства впевнена, що за підтримки обласної влади і ці амбітні проєкти вдасться втілити в життя.
Відрадно, що досягнення Центру та його керівника помічаються і відзначаються на найвищих рівнях області та держави. Наприклад, заклад відзначено нагородою Національного рейтингу якості товарів та послуг – «Зіркою якості» як краще підприємство країни-2019; Національною премією – «Вибір Країни-2020» за підсумками по більше ніж 150 категоріях діяльності підприємств на національному та регіональному рівнях. У минулому році Анатолія Александренка нагороджено також орденом «Лицар Вітчизни ІІІ ступеня» з врученням «Золотого хреста честі і звитяги» та козацької шаблі «за високу національну гідність, патріотизм та активну участь у розбудові Української держави».
Ці нагороди, а також сьогоднішня відзнака  стимулюють керівника і весь колектив працювати ще краще і досягати нових успіхів заради виконання основного завдання служби «103» – оперативного та якісного надання екстреної медичної допомоги населенню.