Вручення автомобілів і старлінків службі екстреної медицини

7 грудня 2022 року на території комунального некомерційного підприємства Сумської обласної ради «Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» (далі – Центр) за участі голови Сумської обласної військової адміністрації – керівника державної адміністрації Дмитра Живицького, голови Сумської обласної ради Віктора Федорченка – та депутатського корпусу відбулась урочиста передача Центру 4-х нових сучасних автомобілів класів В і С та 10-ти старлінків.

  «Сьогодні у нас знову приємна подія: отримуємо 4 сучасні автомобілі та 10 старлінків, які дуже необхідні для забезпечення безперебійного зв’язку, особливо в умовах воєнного часу. Ми вдячні Українському науково-практичному центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, Міністерству охорони здоров’я України, обласній владі, депутатам за постійну турботу про діяльність нашого Центру. Безперечно, таке обладнання та поповнення автопарку сприятиме поліпшенню якості роботи нашої служби, – запевнив директор Центру Сергій Бутенко.
  Starlink — це платформа супутникового інтернету компанії SpaceX, яка належить американському бізнесмену Ілону Маску. Цей термінал супутникового зв’язку є альтернативним засобом зв'язку, який допомагає забезпечувати стійкість мережі, сприяє безперебійній комунікації.
  Центр уже має один старлінк, який забезпечує надійний інтернет- зв'язок на Першій підстанції Центральної станції екстреної (швидкої) медичної допомоги. Відтепер отримані термінали допоможуть забезпечити в цей нелегкий час стійкий інтернет-зв'язок між оперативно- диспетчерською службою та виїзними бригадами Е(Ш)МД, між центром
екстреної меддопомоги і лікарнями. Старлінки будуть розподілені у серверну диспетчерської, а також у прикордонні станції та підстанції Центру.
  Окрім цього, Центру вручили 4 спеціалізовані автомобілі швидкої медичної допомоги: 2 авто класу В – на базі «CITROEN JUMPER» від постачальника «АВТОСПЕЦПРОМ» і 2 реанімобілі класу С – від постачальника СКС VOLKSWAGEN Crafter. Це – сучасний санітарний автотранспорт, обладнаний усім необхідним для якісного надання екстреної медичної допомоги.
  Автомобілі закуплено за кошти Державного бюджету України за бюджетною програмою «Розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізація і оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я» за напрямом «Закупівля спеціалізованого санітарного транспорту для центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф та закупівля послуг, пов’язаних з поставками такого транспорту».
  Варто зазначити, що в Центрі не вперше відбувається поповнення складу автотранспортних засобів. Лише за період російської воєнної агресії на території України за рахунок коштів Державного бюджету та від різних благодійних організацій, приватних підприємств і волонтерів Центр отримав 42 автомобілі. І це закономірно, позаяк санітарний спецавтотранспорт часто потрапляє під ворожі обстріли. На жаль, це лихо не обходить і Сумщину. Так, на початку війни окупантами було викрадено автомобіль Тростянецької підстанції Е(Ш)МД, зовсім недавно було пошкоджено автомашини Білопільської підстанції Е(Ш)МД. Тому ми з вдячністю сприймаємо підтримку держави, яка є дуже важливою для забезпечення життєдіяльності Центру. Під час урочистостей ключі від нових автомобілів вручили водіям постраждалих Тростянецької та Білопільської підстанцій Е(Ш)МД, а також Шосткинської
та Центральної станцій Е(Ш)МД.
  «Дякую за Вашу щоденну нелегку працю, за порятунок здоров’я та життя людей, а влада і надалі буде опікуватись лікувальними закладами і допомагати їм усім необхідним, аби спільними зусиллями наближати нашу Перемогу!» – наголосив Дмитро Живицький.