Для працівників «екстренки» проведено заняття, присвячені емоційному вигоранню

У жовтні 2023 року для медичних працівників Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф прочитано ознайомчу лекцію та проведено серію тренінгів на тему «Емоційне вигорання». 

Ці заходи організовані керівником проєктної групи «Fortes fortuna adiuvat», студенткою ІІІ курсу навчально-наукового медичного інституту СумДУ, фельдшером  з медицини невідкладних станів Центральної станції Е(Ш)МД Альоною Яременко. У рамках проєкту «Emotional burnout of medical workers» робота нашої молодої колеги зайняла перше місце у Всеукраїнському конкурсі студентських проєктів «ДемБачення», у номінації «Адвокація року: захист прав уразливих груп». Курс розроблений Міжнародною фундацією виборчих систем IFES за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства міжнародних справ Канади та допомоги від Уряду Великої Британії. Для проведення тренінгів було залучено лікаря-психіатра, психотерапевта, психолога Вікторію Сухарєву, яка має досвід роботи з травмою, викликаною війною.

Основна частина занять була присвячена навичкам психологічного відновлення після стресових ситуацій. Ці навички допомагають людям, які пережили катастрофи чи травми, подолати виклики, що виникають після таких подій. У заходах взяли участь понад 200 медичних працівників Е(Ш)МД із різних куточків області. Важливо, що до них долучились і працівники тих підрозділів Центру, які піддаються постійному обстрілу або тимчасово перебували в окупації, а саме: Центральної, Охтирської, Шосткинської станцій Е(Ш)МД, Тростянецької, Великописарівської, Білопільської, Краснопільської, Середино-Будської, Глухівської, Путивльської та ін. підстанцій Е(Ш)МД.

Проведені під час занять опитування свідчать про високий рівень стресу та емоційного вигорання серед медичних працівників Е(Ш)МД Сумської області. Це й не дивно, оскільки лікарі та фельдшери служби «103» при виконанні викликів до хворих і потерпілих, особливо в умовах воєнного часу, постійно перебувають у стресовому стані. І дуже важливо, рятуючи інших, «не згоріти» самому.

«Вважаю, що подібні заняття потрібно проводити щомісячно. А в подальшому, за можливості, доцільно було б створити при центрах екстреної медичної допомоги посаду психолога», – переконана Альона Яременко.

За результатами заходів команда проєкту спільно з Центром підготують пропозиції до МінРеінтеграції щодо забезпечення розвитку напряму охорони ментального здоров’я медичних працівників на найближчі роки.