Центр долучився до проведення Всеукраїнської акції, спрямованої проти насильства

Працівники Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф долучилися до щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». У закладі проведено просвітницьку кампанію, підготовлено інформаційний лист про насильство, з яким ознайомлено керівників структурних підрозділів під час ранкових оперативних нарад. Навчально-тренувальний відділ провів цикл тренінгів для медичних працівників на тему «Якщо не полишає тривога: як підтримати себе».

Проте варто зазначити, що в Центрі постійно проводиться робота, спрямована на оперативну протидію насильству та допомогу тим, хто від цього потерпає. Так, працівники оперативно-диспетчерської служби у своїй роботі керуються спеціальними методичними рекомендаціями щодо приймання викликів і роботи з абонентом у разі застосування домашнього насильства. Під час виконання викликів члени виїзних бригад Е(Ш)МД надають поради потерпілим від домашнього насильства щодо телефонів «гарячих ліній». Усі випадки насильства, згідно з чинним законодавством, 

фіксуються бригадами Е(Ш)МД у «Журналі реєстрації фактів виявлення (звернення) домашнього насильства та насильства за ознакою статі». Про всі такі випадки оперативно повідомляється Національній поліції в Сумській області. 

Інформаційно-аналітичний відділ медичної статистики Центру постійно збирає та проводить моніторинг випадків домашнього насильства та насильства  за ознакою статі. Так, за даними відділу, протягом 9 місяців    2023 року в Сумській області від насильства постраждало 164 особи. Щодо локалізації тілесних ушкоджень кримінального характеру можна виділити: ЗЧМТ, струс головного мозку – 87; забійні рани обличчя та голови – 31; проникаюче ножове поранення грудної клітини – 2; ножове поранення черевної порожнини – 1; різана рана у ділянці лівої лопатки – 1; різана рана правої молочної залози – 1; різана рана м’яких тканин стегна – 1; закритий перелом ребер – 4 тощо.

Щодо обставин отримання тілесних ушкоджень особами, які могли настати від домашнього насильства, слід зазначити, що всі їх, як не дивно, завдали найрідніші люди: батько, мати, чоловік, дружина, син, донька, брат, сестра…

Ці факти свідчать про те, що проблема насильства і, зокрема домашнього, на жаль, залишається в нашій області актуальною. А проведення щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» – це нагода ще раз нагадати громадськості про існування цих проблем у суспільстві, підвищити рівень обізнаності людей щодо усіх форм насильства, продовжити процес створення недискримінаційного простору для життя, розвитку і професійного зростання кожної людини.