У Центрі відбувся другий випуск екстрених медичних техніків

26 грудня 2023 року відбувся другий випуск водіїв Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, які завершили навчання за фахом «Екстрений медичний технік». 

Навчання медичних техніків відбувалося за сприяння Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Мета навчання полягає у підвищенні спроможності водіїв у наданні допомоги медпрацівникам під час викликів відповідно до реформи екстреної медицини. Цього разу тренерами виступали педагоги Сумського фахового медичного коледжу, які відповідали за теоретичний матеріал, та досвідчені інструктори Центру, які допомагали відпрацьовувати практичні навички.

Заняття на курсі тривало протягом трьох місяців. Навчальний процес було побудовано так, аби водій мав можливість постійно працювати разом із фельдшером, закріплюючи під час роботи отримані знання. Водіїв навчали основам надання екстреної медичної допомоги, зокрема технікам перевірки дихальних шляхів, надання хворому кисню, зупинки кровотеч, проведенню серцево-легеневої реанімації, визначенню сатурації крові тощо. Безперечно, ці знання та навички знадобляться водіям «швидких» під час їхньої роботи. 

«Сьогодні ми зібралися з приводу здобуття нашими водіями нової сучасної професії «Екстрений медичний технік». Отримані знання допоможуть цим фахівцям стати надійними помічниками наших медиків. Щира подяка ПРООН і, зокрема спеціалісту управління охороною здоров’я ПРООН Христині Чайці, за підтримку в реалізації цього проєкту. Велике спасибі викладачам Сумського фахового медичного коледжу, а також працівникам навчально-тренувального відділу, які самовіддано навчали водіїв практичним навичкам. І, звичайно, окрема подяка нашим водіям, які здобули нову робітничу спеціальність. Із січня 2024 року в Центрі вперше буде введено 59 посад екстрених медичних техніків. Це важливий крок до реформування галузі та поліпшення якості роботи служби екстреної медичної допомоги», – наголосив медичний директор Центру Максим Новіков.

«Я рада, що Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і Сумський фаховий медичний коледж змогли об’єднати зусилля і підготували 30 екстрених медичних техніків. Це особливо важливо для служби «103», яка працює у складних умовах прикордоння. Дякую вам за нелегку працю і надіюсь, що в 2024 році нам разом вдасться продовжити цю добру справу і підготувати нових фахівців», – висловила сподівання спеціаліст з управління охороною здоров’я ПРООН Христина Чайка.

«Пишаюсь, що після Бахмутського фахового медичного коледжу наш навчальний заклад, другий в Україні, теж зміг отримати ліцензію і розпочати підготовку екстрених медичних техніків. Це все вдалося завдяки тісній співпраці з Сумським обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», – запевнив керівник Сумського фахового медичного коледжу Олександр Кононов.

Завідувач навчально-тренувального відділу Світлана Березовська подякувала всім партнерам, і особливо екстреним медичним технікам, за сумлінність і наполегливість в опануванні новою спеціальністю: «Було важко, але ми це зробили!».

Від імені новоспечених фахівців до присутніх звернувся працівник Білопільської підстанції Е(Ш)МД Дмитро Свердличенко, який подякував усім, хто передав знання і сприяв реалізації проєкту. 

Нагадаємо, що перший випуск екстрених медичних техніків Центру відбувся у травні 2023 року. І якщо весною курсантами були тільки водії Центральної та Першої підстанції Е(Ш)МД, то взимку «географія» розширилася: нову спеціальність здобували також водії Краснопільської, Білопільської та Лебединської підстанцій Е(Ш)МД. Практика довела, що підготовка таких фахівців – це дуже правильний крок, адже вони стали справжніми помічниками медичних працівників виїзних бригад, що сприяє поліпшенню оперативності та якості надання екстреної медичної допомоги хворим і потерпілим.