Робота «Юнету»: як покращити догоспітальну допомогу хворим на ГКС

На оперативній нараді при директорові керівників структурних підрозділів Центру, що відбулась 19 лютого 2024 року, одне з обговорюваних питань було присвячене роботі діагностичного телеметричного консультативного кабінету «Юнет». З доповіддю та презентацією «Аналіз роботи ДТКК за 2023 рік порівняно з 2022 роком у розрізі покращення догоспітальної допомоги хворим на ГКС. Проблемні питання взаємодії з бригадами» виступила старший лікар Центральної станції Е(Ш)МД Ольга Калініченко. 

Вона зазначила, що створення у Центрі ДТКК у 2016 році стало значним проривом у діяльності всієї служби «103», позаяк бригади Е(Ш)МД із найвіддаленіших структурних підрозділів отримали змогу за допомогою новітніх технологій зв’язуватись із досвідченими лікарями для отримання в цілодобовому режимі кваліфікованої консультативної допомоги з інтерпретації електрокардіограм та вибору тактики екстреної медичної допомоги хворим на догоспітальному етапі при гострій кардіальній патології і не тільки (травми, отруєння, коми, ГПМК тощо).

З моменту створення ДТКК (з 01.12.2016) прийнято і проаналізовано (за програмою «ЮНЕТ») кардіограми 70 000 хворих. Деяким пацієнтам за роки роботи ДТКК проаналізовано до 20,  а то й більше ЕКГ: в архіві є         104 132 ЕКГ. По Viber прийнято та інтерпретовано ще близько 17000 ЕКГ. 

За 2023 рік проаналізовано 21410 ЕКГ (2022 – 18 181): показник зріс на 3229 (17,8%), у середньому за місяць – 1784 (2022 – 1515), зріс на 269. 

За 2023 рік доставлено 1906 хворих у заклади охорони здоров'я з діагнозом: «ГКС», проведено 398 коронарографій,  356 стентувань хворим на ГІМ, 19 тромболізисів. Ці показники дещо нижчі, ніж у попередньому році, оскільки перевага надавалась швидкій доставці в ЗОЗ для проведення ПКВ і стентувань.

О. Калініченко ілюструвала свою розповідь презентаційними слайдами. Доповідач детально проаналізувала типові помилки, з якими доводиться стикатися працівникам кабінету ДТКК при взаємодії з бригадами Е(Ш)МД. Так, зокрема, вона звернула увагу присутніх на те, що всі дані про пацієнта, у тому числі попередній діагноз і наявність попередніх ЕКГ, час від початку больового синдрому тощо, повинні бути з’ясовані керівником бригади Е(Ш)МД ще до дзвінка в кабінет «Юнет». Не можна також зволікати з передачею фотокопії карт виїзду бригад Е(Ш)МД (форма 110/о) у ДТКК для аналізу. Слід звернути увагу і на якість сфотографованих ЕКГ, на точність паспортних даних пацієнта, правильність накладення електродів і т.п. 

Сподіваємось, що така доповідь стала корисною для учасників наради і сприятиме кращій взаємодії між кабінетом ДТКК і виїзними бригадами Е(Ш)МД, а, отже, поліпшенню спільної роботи, направленої на порятунок хворих на ГКС.