2021-й – Рік фельдшера у службі «103»

Цього разу традиційні фірмові календарі Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (Центр) прикрашають світлини із зображенням двох кращих фельдшерів закладу: Інни Дригаловської та Артема Новіка. І це не випадково: за рішенням адміністрації, 2021 рік оголошено Роком фельдшера, оскільки саме на людей цієї професії припадає основний тягар щоденної нелегкої роботи служби «103».

Нагадаємо, що Інна Миколаївна Дригаловська – старший фельдшер Тростянецької підстанції Охтирської станції Е(Ш)МД. Працює у Тростянці відразу після закінчення у 2002 році Лебединського медичного училища: спершу – фельдшером, а з 2017 року – старшим фельдшером підстанції. Це справжній лідер, талановитий організатор. Вона показує приклад у роботі, користується повагою не лише серед колег, а й у керівників органів місцевого самоврядування, що допомагає їй вирішувати різні господарські питання, завжди має активну життєву позицію.

Варто зазначити, що колектив Тростянецької підстанції Е(Ш)МД під її вмілим керівництвом став взірцем у виконанні професійних обов’язків для інших підрозділів закладу. Досвідчені медичні працівники щедро діляться своїми знаннями та навичками з молодшими колегами, які, у свою чергу, швидко стають кваліфікованими фахівцями.

Приємно відзначити, що в колективі не цураються ніякої роботи, прагнуть самотужки вирішувати свої проблеми. Саме ці працівники в минулому році звернулись до адміністрації Центру з ініціативою щодо проведення капітального ремонту приміщення підстанції. У позаробочий час, під час суботників вони власноруч проклали каналізацію, підвели воду, встановили бойлер, виконали багато інших робіт – і в результаті, за підтримки керівництва Центру, отримали оновлене, ошатне приміщення з прекрасними умовами для праці та відпочинку. І, звичайно, попереду в усіх починаннях завжди була керівник підстанції. А щоб колегам, які виконували важку роботу, веселіше працювалось (до речі, її чоловік Сергій Дригаловський – фельдшер швидкої медичної допомоги із золотими руками – чи не найактивніше трудився на ремонті приміщення), Інна Дригаловська сама варила смачну кашу. Відрадно, що минулорічні ремонтні роботи зовсім не позначились на виїздах до хворих і потерпілих.

Інна Миколаївна встигає на відмінно виконувати свої нелегкі професійні обов’язки і успішно займатися сімейними справами. Вона прекрасна дружина і чудова мама двох синів.

Артем Анатолійович Новік – фельдшер з медицини невідкладних станів Центральної станції Е(Ш)МД. У 2016 році закінчив Новгород-Сіверське медичне училище, що на Чернігівщині. Після цього вступив до Медичного інституту СумДУ на спеціальність «Фізична реабілітація і фізична терапія». З 2018 року Артем успішно поєднує навчання у виші з роботою фельдшера з медицини невідкладних станів на Центральній станції Е(Ш)МД. У 2019 році закінчив бакалаврат із зазначеної спеціальності.

Уже з перших днів роботи А. Новік зарекомендував себе дуже відповідальним, скрупульозним, акуратним фахівцем, для якого в роботі не буває дрібниць. Ретельно готується до кожної зміни. Не соромиться звертатися до старших колег, і ті охоче дають хлопцеві корисні поради. А ще молодий фахівець з великим бажанням навчається, підвищує свою кваліфікацію, завжди першим записується на всі курси, які організовує навчально-тренувальний відділ Центру.

Напевне, тому, незважаючи на юний вік і невеличкий стаж роботи, Артему Новіку не бояться доручати різні складні виклики, бо знають: усе буде зроблено правильно і на совість. Задоволені компетентністю, професіоналізмом, уважністю молодого фельдшера і пацієнти. Сьогодні А. Новік знаходиться на передовій: працює у бригаді, яка виїжджає до хворих на COVID-19, з усією серйозністю допомагає рятувати їх від підступної інфекції.

Усі, хто знають Артема Новіка, відзначають його особливу доброзичливість, готовність завжди прийти на допомогу колегам – чи то в роботі, чи то у вирішенні побутових питань. Напевне, це йде від виховання. Артем – найстарший у родині (має двох молодших братів), тому, відчуваючи відповідальність, часто їздить до батьків, щоб допомогти їм по господарству.

– Я щаслива, що у нас працює така добра, сонячна людина, – щиро говорить про молодого колегу завідувач Центральної станції Оксана Скрипченко. – Артем і працює добре, і створює навколо себе приємну ауру, яка піднімає настрій і допомагає долати будь-які труднощі.

Звичайно, названі фельдшери – досить гідні фахівці. Проте їхні зображення на знімку можна вважати уособленням великої фельдшерської команди Центру. На місці Інни та Артема могли б бути більшість фельдшерів закладу – наших основних робочих «бджілок», які поспішають на виклики цілодобово, будь-якої пори року.

На жаль, лікарських бригад у Центрі обмаль. Переважна ж більшість (близько 80 відсотків) – фельдшерські бригади. І якщо до складу лікарської бригади входять два медичних працівники – лікар і фельдшер, то у фельдшерських один фахівець (часом і без великого досвіду) самотужки діагностує, блискавично приймає рішення і надає екстрену медичну допомогу. Нерідко трапляються випадки, коли фельдшер стикається з п’яними, агресивними людьми, яких необхідно спершу заспокоїти, а потім уже надавати медичну допомогу. І з усіма цими проблемами фельдшер успішно справляється!

У Сумському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф трудиться чимало досвідчених фельдшерів, які все своє життя присвятили медицині і які заслуговують найщиріших слів подяки. Разом з цим останнім часом на станцїі швидкої медичної допомоги прийшло нове поповнення із медичних училищ Сумської та інших областей. І якщо до вас раптом приїде хтось із цих вчорашніх випускників, не робіть поспішних висновків при зустрічі із зовсім юним хлопчиною чи дуже тендітною дівчиною: мовляв, що ці діти вміють? Можемо запевнити, що більшість із цих «дітей» як слід виконають свої обов’язки, надавши якісну медичну допомогу, бо обирали вони свій професійних шлях усвідомлено, за покликом душі. І ми повинні бути вдячні як їхнім батькам – за виховання хороших людей, так і самим молодим спеціалістам – за те, що вивчилися, здобули вкрай потрібну людям професію, не поїхали на заробітки у далекі світи, а залишилися працювати на рідній землі.

Сьогодні у зв’язку з пандемією, пов’язаною з COVID-19, фельдшери працюють ніби у фронтових умовах. Кожен виїзд до хворого – це і велике фізичне та емоційне навантаження, і ризик для власного здоров’я. Проте «стійкі олов’яні солдатики» завжди надійно несуть свою нелегку службу!

На жаль, на державному рівні недостатньо поціновується ця життєво важлива професія. На відміну від інших країн, у календарі професійних свят України не виділено спеціального дня для відзначення Дня фельдшера. Попри це, фельдшери щодня напружено працюють, а адміністрація Центру піклується і надалі буде піклуватися про створення належних умов для праці та відпочинку медичних працівників.

Середньовічний перський учений, лікар і цілитель Авіценна сказав: «Медик повинен володіти оком сокола, руками дівчини, мудрістю змії та серцем лева». Наших медичних працівників, зокрема фельдшерів, теж можна назвати «левовими серцями», які мужньо виконують свої професійні обов’язки.

…На телефон «103» надходить новий виклик – і позаду залишаються якісь особисті проблеми чи побутові негаразди. Потрібно мобілізуватись і поспішати туди, де без фельдшера аж ніяк не обійтись, – на порятунок здоров’я та життя людей.

Хай щастить тобі, фельдшере!


Анатолий Александренко