Участь у міжнародному тренінгу «Менеджмент постраждалого з радіаційними ураженнями»

Нещодавно з Польщі повернулася старший фельдшер з медицини невідкладних станів з оперативної роботи Юлія Лавріненко. Разом з іншими 37-ма учасниками української делегації (медичними працівниками центрів екстреної медичної допомоги з усієї країни та співробітниками Міністерства охорони здоров’я України), а також з представниками з Польщі, США, Німеччини та інших країн вона навчалася у Варшаві, де Національна адміністрація з ядерної безпеки Міністерства енергетики США (DOE/NNSA) проводила кількаденний міжнародний тренінг з менеджменту постраждалих з радіаційними ураженнями (I-Med). Мета таких навчань – дати знання медичним працівникам, які б сприяли посиленню взаємодії при медичному реагуванні на радіаційні інциденти. Ця організація взяла на себе всі витрати щодо навчання, проживання та харчування учасників тренінгу.

Навчання відбувалось на території Військового медичного інституту в м. Варшава, у спеціально спорудженому модульному приміщенні для пацієнтів із ураженнями радіаційними, біологічними, хімічними та ядерними чинниками. Теоретичні та практичні заняття проводились на високому професійному рівні. Слухачів ознайомили з клінічними проявами опромінення пацієнтів, відповідно до отриманих доз. Детально вивчали променеву хворобу, надання при ній невідкладної медичної допомоги та здійснення лікування. Велику увагу було приділено відпрацюванню практичних навичок: одяганню засобів захисту, користуванню дозиметрами, проведенню сортування потерпілих, деконтамінації тощо.

Після закінчення навчання курсанти отримали відповідні сертифікати, а головне – такі необхідні знання з огляду на ситуацію, яка на початку війни виникла на Чорнобильській, а тепер відбувається на Запорізькій АЕС. Проте, як наголошували лектори під час занять, витік радіації трапляється не лише під час техногенних катастроф: він можливий і внаслідок необережного поводження з певними пристроями на виробництві та в медичних закладах. Тому медичні працівники мають не втрачати настороженості щодо можливості ураження пацієнтів радіацією, а відтак – готовності до виконання правильного алгоритму дій щодо забезпечення особистого захисту. Почерпнутими корисними знаннями та практичними навичками Ю. Лавріненко незабаром поділиться зі своїми колегами. 

«Ми постійно відчували велику повагу до себе з боку організаторів тренінгу, захоплення Збройними Силами України та українським народом, підтримку та запевнення, що Україна неодмінно переможе!» – насамкінець зазначила Юлія Лавріненко.