Астронавти і медики – разом до Перемоги!

 Легендарний американський астронавт Скотт Келлі підтримав Україну від початку повномасштабного російського вторгнення, зосередивши зусилля на розвитку напрямку «Медична допомога». Його першим проєктом став збір коштів на автівки швидкої допомоги класу С. 

 І це не випадково, адже в молодості Келлі працював водієм «швидкої» і сам бачив, як вчасно надана медична допомога може врятувати людям життя. Пізніше, коли вже був космонавтом, виконував роль медичного офіцера екіпажу. Нагадаємо, що С. Келлі – колишній капітан ВМС США. Він здійснив чотири космічних польоти, а також встановив кілька рекордів: із сумарного перебування у космосі – протягом 520 днів, 10 годин і 33 хвилин і безперервного перебування на орбіті – 340 днів поспіль.

 Увечері 28 квітня 2023 року Скотт Келлі разом із Міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком поспілкувалися за допомогою відеозв’язку із представниками Харківського, Миколаївського та Сумського обласного центрів екстреної медичної допомоги, які отримали від астронавта автомобілі. Останній представляла саме Краснопільська підстанція Е(Ш)МД.
Як ми вже повідомляли, за сприяння американського астронавта Скотта Келлі, який став амбасадором фандрейзингової платформи UNITED- 24, створеної за ініціативи Президента України Володимира Зеленського, було придбано автомобіль класу С, на базі «CITROEN JUMPER» для різних центрів екстреної медичної допомоги України, в тому числі й для Краснопільської підстанції Центральної станції Е(Ш)МД Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. 

 Скотта Келлі цікавили умови, в яких працюють бригади Е(Ш)МД, та надання ними екстреної медичної допомоги населенню. Краснопільці розповіли про життя прикордонної громади, про використання медиками нового автомобіля при виконанні своїх професійних обов’язків, про різні випадки надання ними екстреної медичної допомоги хворим і постраждалим.

 – На новому реанімобілі здійснюють виїзди здебільшого фельдшери нашої підстанції Наталія Дробот та Андрій Панов, тож вони й спілкувалися з іноземним волонтером, – розповів  старший фельдшер Краснопільської підстанції Е(Ш)МД Валерій Ткаченко. – Так, Наталія, зокрема, поінформувала американського співрозмовника про те, що більша частина Краснопільської громади, до якої входить 43 населені пукти, знаходиться у прикордонній зоні та постійно потерпає від ворожих обстрілів. Сучасне оснащення реанімобіля допомагає працівникам «швидкої» оперативно приїжджати до потерпілих і надавати їм якісну екстрену медичну допомогу.

 Підтримав свою колегу й Андрій Панов. Він пригадав нещодавній випадок, коли довелося надавати допомогу чоловікові, який підірвався на розтяжці й перебував у шоковому стані. Гарне обладнання автомобіля у поєднанні із професіоналізмом фельдшера зробили свою справу: пораненому було оперативно надано необхідну допомогу і госпіталізовано до лікарні. Головне – чоловіка вдалося врятувати! І такі випадки непоодинокі.

 Про свою роботу на отриманих реанімобілях поінформували й колеги з Харкова та Миколаєва. Своєю чергою, астронавт розповів про організацію роботи служби екстреної медичної допомоги в Америці. Він поцікавився у працівників «екстренки» та у Віктора Ляшка нагальними потребами та пообіцяв і надалі допомагати українським медикам наданням автомобілів та обладнання, аби спільними зусиллями наближати Перемогу.