Суттєве оновлення автопарку служби «103» області

4 серпня 2021 року на території комунального некомерційного підприємства Сумської обласної ради «Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» (далі – Центр) за участі голови Сумської обласної державної адміністрації Дмитра Живицького, голови Сумської обласної ради Віктора Федорченка, а також депутата Верховної Ради України Михайла Ананченка, депутатів обласної ради Микити Бані та Оксани Кужель відбулась урочиста передача представникам структурних підрозділів Центру – станцій, підстанцій екстреної (швидкої) медичної допомоги (далі – Е(Ш)МД) і пунктів постійного базування бригад (ППБ) нових автомобілів, а також смартфонів і холодильників.
Усього підрозділи Центру отримали 15 автомобілів, із них: 3 автомобілі класу А (VOLKSWAGEN Crafter); 6 автомобілів класу В (СКС VOLKSWAGEN Crafter); і 6 автомобілів класу С (з них 4 – СКС VOLKSWAGEN Crafter і 2 – «Citroen Jumper» від постачальника «АВТОСПЕЦПРОМ»).
5 автомобілів (3 класу А і 2 класу С) Центром придбано на суму 11 мільйонів гривень за кошти, отримані від господарської діяльності комунального некомерційного підприємства. 10 автомашин (6 класу В і 3 класу С), загальною вартістю понад 18 мільйонів гривень, Центр отримав  від Міністерства охорони здоров’я України.
Сучасні автомобілі – це суттєве оновлення автопарку Центру. Так, санітарний спецавтотранспорт класу А має базову комплектацію, оснащений дефібрилятором, ношами, кріслом-каталкою та іншим необхідним обладнанням. Ці машини будуть направлені у пукти постійного базування бригад Е(Ш)МД: у с. Миропілля Краснопільської підстанції Е(Ш)МД;  у с. Штепівка Лебединської підстанції Е(Ш)МД; у смт Вороніж Шосткинської станції Е(Ш)МД.
Автомобілі класу В – ще краще оснащені сучасним обладнанням,  необхідним для надання екстреної медичної допомоги хворим і потерпілим: дефібрилятором; апаратом «Юкард-100» (для оперативної передачі електрокардіограм лікарям-консультантам діагностичного телеметричного консультативного кабінету «Юнет» Центру); пульсоксиметром (для визначення наповнення киснем крові); інфузоматом (обладнанням, яке дозволяє максимально точно здійснювати контроль за подачею ліків пацієнту); глюкометром (пристроєм для визначення цукру в крові); стаціонарними балонами з киснем; стаціонарним електричним вакуумним відсосом (для очищення дихальних шляхів); приладом для підігріву розчинів (особливо важливо в зимову пору року); переносним холодильником; апаратами штучної вентиляції легень – для дорослих і дітей; іммобілізаційними засобами (вакуумним матрацом, пневматичними шинами, набором шийних комірців, спінальною дошкою, кріслом для перенесення пацієнта); каталкою тощо.
Такі автомобілі надійдуть: у Середино-Будську підстанцію Е(Ш)МД; у ППБ с. Слобода Буринської підстанції Е(Ш)МД; у ППБ с. Улянівка Білопільської підстанції Е(Ш)МД; ППБ м. Ворожба Білопільської підстанції Е(Ш)МД; ППБ с. Боромля Тростянецької підстанції Е(Ш)МД; ППБ с. Терни Недригайлівської підстанції Е(Ш)МД.
Автомобілі класу С – найсучасніші з отриманого спецавтотранспорту.    Це – реанімобілі, в яких зазвичай виїжджають лікарські бригади на виклики      до важкохворих. Цей автотранспорт буде експлуатуватися у Центральній та Шосткинській станціях Е(Ш)МД.
Важливо, що окрім автомобілів, підрозділи Центру цього дня отримали також 24 необхідні у своїй роботі нові смартфони, марки «Xiaomi» і «SANSUNG», загальною вартістю 120 тисяч 840 гривень, та 17 холодильників «Атлант», на суму понад 116 тисяч гривень. Це придбано також за кошти, отримані за рахунок господарської діяльності Центру.
Голова Сумської облдержадміністрації Дмитро Живицький щиро подякував адміністрації Центру за те, що вміло розпорядилася коштами і спрямувала їх на придбання такого необхідного спецавтотранспорту. Дуже важливо, що повноприводні автомобілі будуть використовуватись на прикордонній території, а також у віддалених селах, у пунктах постійного базування бригад Е(Ш)МД, що знаходяться поблизу трас, де трапляються ДТП. Є впевненість, що відтепер бригади екстреної медичної допомоги зможуть оперативніше приїхати до потерпілих і врятувати їхні життя.
Голова Сумської обласної ради Віктор Федорченко відзначив велику роботу Центру, спрямовану на придбання автомобілів, ремонт приміщень, поліпшення виробничих і побутових умов працівників. Він пообіцяв і надалі підтримувати всі добрі починання керівництва.
Народний депутат України Михайло Ананченко також привітав колектив із цією знаковою подією і побажав нових вагомих успіхів.
…І ось настає урочиста мить. Дмитро Живицький, Віктор Федорченко та Михайло Ананченко вручають водіям ключі від новеньких автомобілів і бажають щасливих доріг.
Нагадаємо, що така приємна подія з приводу передачі структурним підрозділам нових автомобілів у Центрі лише в 2021 році відбувається вдруге. Так, у лютому цього року представники станцій і підстанцій підприємства отримали 24 нових спецавтомобілів класу В – «Citroen Jumper» від постачальника «АВТОСПЕЦПРОМ». Тоді підприємство придбало їх  власним коштом на суму 47 млн. 40 тис. гривень.
– Сьогоднішня подія для нас, справді, дуже приємна, – сказав директор Центру Анатолій Александренко. – Ми і надалі будемо піклуватися про те, щоб створити гідні умови для праці та перепочинку працівників нашої служби не лише у великих містах, а й у найвіддаленіших селах. Докладемо усіх зусиль, аби до кінця року придбати ще 6 нових автомобілів. А враховуючи те, що в рамках виконання Президентської програми «Велике будівництво» сьогодні активно ремонтуються дороги не тільки загальнодержавного значення, а й між невеликими населеними пунктами, усе це – нові автомобілі та гарні дороги – сприятиме наданню якісної екстреної медичної допомоги населенню області.