Навчився сам – навчи іншого!

Нещодавно група працівників навчально-тренувального відділу (НТВ) Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (Центр) у складі завідувача цього відділу Світлани Березовської, інструкторів Ярослава Борисенка, Олени Борисенко, Юлії Остапенко, Ірини Кидик і Павла Дзюби взяла участь у роботі ІІ Всеукраїнського з’їзду сертифікованих інструкторів, який організувала і провела у м. Львів Всеукраїнська рада реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги (ВРР).
Мета цього важливого заходу – підбиття підсумків зробленого, обмін досвідом щодо проведення навчань за сертифікованими курсами, окреслення планів подальшого розвитку. 100 інструкторів ВРР з усієї України поставили собі досить амбітну мету: навчити 1 мільйон українців базовим навичкам надання домедичної допомоги (BLS) за сертифікатом Європейської ради реанімації. За словами голови Координаційної ради ВРР Віталія Крилюка, упродовж останніх трьох років сертифіковані інструктори організації провели 802 курси, з яких 572 – саме курси BLS. Базовим реанімаційним заходам було навчено 6 709 українців – медиків, учителів, пожежників, поліціянтів, дітей 12+ та інших.
Одним із пріоритетних завдань ВРР на  2021-2022  роки є навчання саме дітей навичкам надання базової домедичної допомоги.
– Лише в країні, де дитина вміє врятувати життя, можна говорити про реалізацію базових прав людини, – підкреслив голова Правління ВРР Ігор Збишко. – Сьогодні ми розглядаємо всі можливі варіанти співпраці з Міносвіти України, головами обласних та міських департаментів освіти, директорами шкіл для того, аби залучити якомога більше дітей та вчителів до навчання за сертифікатом BLS.
Варто зазначити, що на з’їзді було визначено 5 областей (серед них і Сумська), в яких працюють найдосвідченіші сертифіковані інструктори, для участі у пілотному проєкті «Навчи дитину!». Передбачається провести масштабний захід 11 вересня – до Міжнародного дня допомоги.
Інструктори Сумського Центру вже попередньо запланували, що вони навчатимуть навичкам надання домедичної допомоги дві групи дітей: школярів і студентів коледжу. Після успішного складання заліку учасники тренінгу безкоштовно отримають сертифікати європейського зразка.
Під час обговорення результатів поїздки до Львова на робочій нараді у Центрі директор закладу Анатолій Александренко запевнив, що і надалі буде підтримувати діяльність НТВ, навчання на різних курсах і підвищення кваліфікації інструкторів. І це не випадково, адже від професіоналізму працівників навчально-тренувального відділу залежать вміння та практичні навички не лише працівників служби «103», а й звичайних навчених громадян, яким, можливо, доведеться надавати допомогу потерпілим до приїзду «швидкої», коли на кону стоїть найвища цінність – життя і здоров’я людини.