Чергове вручення автомобілів для пунктів постійного базування бригад Е(Ш)МД

15 вересня 2021 року на території комунального некомерційного підприємства Сумської обласної ради «Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» (далі – Центр) за участі керівництва області – голови Сумської обласної державної адміністрації Дмитра Живицького та голови Сумської обласної ради Віктора Федорченка, а також Народного депутата України Михайла Ананченка, депутатів Сумської обласної ради Микити Бані та Оксани Кужель відбулась урочиста передача представникам структурних підрозділів Центру – пунктів постійного базування бригад (ППБ) нових автомобілів.
Усього підрозділи Центру отримали 6 автомобілів типу А-1 (VOLKSWAGEN Crafter), повнопривідних, від постачальника ТОВ «Ксенко Авто Продакшн» (з посиланням на офіційний сайт https://ksenko.com). Вартість одного автомобіля – 1 млн. 850,0 тис. гривень. 
Ці автомобілі придбано Центром на суму більше 11 мільйонів гривень за кошти, отримані від господарської діяльності комунального некомерційного підприємства.
Сучасні автомобілі – це суттєве оновлення автопарку Центру.
Так, санітарний спецавтотранспорт класу А має базову комплектацію, оснащений дефібрилятором, ношами, кріслом-каталкою та іншим необхідним обладнанням. Ці машини будуть направлені у пукти постійного базування бригад Е(Ш)МД: у с. Юнаківка Центральної станції Е(Ш)МД; у смт Зноб-Новгородське Середино-Будської підстанції Е(Ш)МД; у смт Дубов’язівка та       с. Бочечки Конотопської станції Е(Ш)МД; у с. Грунь Охтирської станції Е(Ш)МД; у смт Кириківка Великописарівської підстанції Е(Ш)МД.
Нагадаємо, що така приємна подія з приводу вручення ключів від нових автомобілів у Центрі в 2021 році відбувається втретє. Так, у лютому цього року представники станцій і підстанцій підприємства отримали 24 нових спецавтомобілів класу В – «Citroen Jumper» від постачальника «АВТОСПЕЦПРОМ». Тоді підприємство придбало їх  власним коштом на суму 47 млн. 40 тис. гривень. У серпні цього року – 15 нових спецавтомобілів, загальною вартістю понад 26 млн. гривень (10 автомобілів отримано централізовано від Міністерства охорони здоров’я України на суму понад 18 млн. гривень, 5 авто – на суму понад 8 млн. гривень придбано коштом Центру).
Загалом тільки у цьому році автопарк спеціалізованого транспорту Центру оновлено на 45 одиниць на загальну суму 84 млн. 825,1 тис. гривень
(66 млн. 490 тис. гривень – кошти, отримані від основної господарської діяльності Центру, 18 млн. 335,1 тис. гривень – у рамках централізованих закупівель).
Введення в дію нових автомобілів принесе значні заощадження Центру в частині зменшення витрат на пальне, запчастини, проведення ремонтних робіт і т.п. Проте найбільшою вигодою від придбання нового автотранспорту, звичайно, є сучасне обладнання в автомобілях для надання людям якісної екстреної медичної допомоги та комфортні умови для їх транспортування.
У центрі уваги адміністрації підприємства і, зокрема його директора Анатолія Александренка, було і залишається створення гідних умов для праці
та перепочинку працівників служби «103», адже від цього залежить оперативність і якість надання екстреної медичної допомоги населенню області. Дмитро Живицький щиро подякував керівництву Центру за дуже розумне і доцільне розпорядження власними коштами. Придбання нових автомобілів для сільських ППБ, безумовно, сприятиме розвитку екстреної медицини. Очільник області запевнив, що і надалі тісно співпрацюватиме з нашим закладом, щоб у цьому та наступному роках повністю оновити  спецавтотранспорт у всіх сільських пунктах.
Віктор Федорченко привітав присутніх, і особливо водіїв, які отримують ключі від новеньких автомобілів, із цією приємною подією. Пообіцяв і надалі підтримувати Центр у всіх його добрих починаннях.
Михайло Ананченко наголосив, що для держави здоров’я та життя її громадян завжди є у пріоритеті. А отримання нових сучасних спецавтомобілів для віддалених сіл області допоможе порятунку людей і утвердженню саме цих найважливіших цінностей.
– Сьогоднішня подія стала підтвердженням того, що ми впевнено, без зривів, виконуємо намічені завдання і вручаємо ще 6 автомобілів нашим пунктам постійного базування у сільській місцевості, – сказав Анатолій Александренко. – Впевнений, що при такій підтримці обласної влади ми незабаром забезпечимо всі наші пункти новими автомобілями і створимо в усіх наших підрозділах не просто прийнятні, а хороші умови для праці та відпочинку.
Та, напевне, найщасливішими того дня почувалися водії, які отримали з рук керівників області ключі від нових автомобілів. Порівняно зі старенькими УАЗами нові, добре оснащені  машини,– це навіть не один, а кілька прогресивних кроків вперед! І ці кроки, безперечно, сприятимуть кращій оперативності доїзду «швидких» та якості надання екстреної медичної допомоги.