Нові автомобілі – для служби «103»

3 лютого 2021 року на території Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (далі – Центр) відбулась урочиста передача 24 нових спецавтомобілів класу В – «Citroen Jumper» представникам структурних підрозділів Центру – станцій і підстанцій екстреної (швидкої) медичної допомоги (далі – Е(Ш)МД). Ці автомобілі Центр придбав власним коштом на суму 47 млн. 40 тис. гривень. Постачальник – ТОВ «Автоспецпром» (м. Київ).
Це сучасний спеціалізований автомобіль швидкої медичної допомоги, обладнаний усім необхідним для надання екстреної медичної допомоги хворим і потерпілим: дефібрилятором; апаратом «Юкард-100» (для оперативної передачі електрокардіограм лікарям-консультантам діагностичного телеметричного консультативного кабінету «Юнет» Центру); пульсоксиметром (для визначення наповнення киснем крові); інфузоматом (обладнанням, яке дозволяє максимально точно здійснювати контроль за подачею ліків пацієнту); глюкометром (пристроєм для визначення цукру в крові); стаціонарними балонами з киснем; стаціонарним електричним вакуумним відсосом (для очищення дихальних шляхів); приладом для підігріву розчинів (особливо важливо в зимову пору року); переносним холодильником; апаратами штучної вентиляції легень – для дорослих і дітей; іммобілізаційними засобами (вакуумним матрацом, пневматичними шинами, набором шийних комірців, спінальною дошкою, кріслом для перенесення пацієнта); каталкою тощо.
Оновлення автопарку є дуже актуальним для Центру, оскільки заклад має 76 морально застарілих УАЗів, що становить 48% від усієї кількості автомобілів, і лише 5,7% автомобілів, термін експлуатації яких – 5 і менше років.
Після того, як буде введено в експлуатацію  нові автомобілі, заклад отримає (разом із уже наявними) 62 сучасні автомашини. Це означає, що близько 82,7% від усієї кількості бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги Центру матимуть у своєму розпорядженні сучасний автотранспорт. У середньому 77% від усіх виїздів на добу здійснюватимуться на сучасних автомобілях, близько 90 пацієнтів щодоби доставлятимуться до лікувальних закладів у комфортному, належним чином обладнаному транспорті.
Введення в дію нових автомобілів принесе значні заощадження Центру в частині зменшення витрат на пальне, запчастини, проведення ремонтних робіт і т.п. Економічна вигода для закладу від введення в дію нових авто становить                                   2 млн. 981,8 тис. гривень у рік. Фактично за ці кошти можна придбати 2 нових сучасних автомобілі! Проте найбільшою вигодою від придбання нового автотранспорту, звичайно, є сучасне обладнання в автомобілях для надання людям якісної екстреної медичної допомоги та комфортні умови для їх транспортування.
У цьому важливому заході взяли участь голова Сумської обласної державної адміністрації Василь Хома, голова Сумської обласної ради Віктор Федорченко та начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Сергій Бутенко.
– Придбання цих сучасних автомобілів для екстреної медичної допомоги – дуже правильний крок і ефективне використання державних коштів, – наголосив Василь Хома. – Впевнений, що цей автотранспорт допоможе вам працювати ще краще, рятуючи  здоров’я та життя людей.
Віктор Федорченко тепло привітав працівників Центру, особливо водіїв цих новеньких автомобілів, із значною подією і побажав їм традиційного – «Ні жезла, ні цвяха!».
…Настала урочиста довгоочікувана мить. Почесні гості, очільники області, вручили ключі від автомобілів водіям 12 підрозділів Центру.
А потім директор Центру Анатолій Александренко зазначив, що цієї події в закладі чекали вже давно. Цього успіху, як і всіх попередніх, досягнуто завдяки постійній суттєвій підтримці обласної влади. Проте зупинятися на досягнутому в Центрі не збираються. Уже сьогодні вирішується питання щодо придбання 5 реанімобілів для кожної з 5-ти станцій Е(Ш)МД. А незабаром розпочнеться процедура щодо доставки нових автомобілів у пукти постійного базування бригад Е(Ш)МД (далі – ППБ), особливо тих, що знаходяться біля трас із  пожвавленим  рухом і  де є висока ймовірність випадків ДТП (у населених пунктах  Штепівка, Зноб-Новгородське,  Ворожба, Терни, Вороніж, Боромля). Центр збирається придбати туди 6 повнопривідних автомашин підвищеної прохідності класу А – «VOLKSWAGEN Crafter», при цьому дооснастивши їх усім необхідним: апаратами для реанімаційних заходів, найновішими дефібриляторами і т.п. Це дасть змогу на місці надавати належну екстрену медичну допомогу постраждалим, а потім транспортувати їх до спеціалізованих лікувальних закладів.
З метою підвищення кваліфікації медичних працівників ППБ інструктори навчально-тренувального відділу Центру проведуть з ними додаткові заняття, аби і в найскладніших ситуаціях з багатьма потерпілими фельдшери не розгубилися і виконали все на високому професійному рівні.