Конференція трудового колективу: підсумки і перспективи

У комунальному некомерційному підприємстві Сумської обласної ради «Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» (Центр) 28 січня 2021 року  було проведено конференцію трудового колективу. Окрім присутніх у залі делегатів, у форумі також взяли участь в онлайн-режимі керівники і профспілкові активісти з усіх станцій і підстанцій Е(Ш)МД, які розміщені в різних куточках області.
З доповіддю «Про стан виконання зобов’язань Колективного договору в Сумському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф за 2020 рік» виступив директор Центру Анатолій Александренко.
– Минулий рік видався для нас дуже складним. Проте, незважаючи на численні труднощі, пов’язані з пандемією, ми з честю справились із запланованими завданнями, – підкреслив Анатолій Васильович. – Насамперед ми своєчасно і якісно надавали населенню екстрену медичну допомогу. Забезпечили наших працівників усім необхідним для боротьби з гострим інфекційним захворюванням COVID-19. Варто зазначити, що ситуація на початку і в кінці року дуже різнилась. Ми відчували підтримку влади, спонсорів, і завдяки спільним зусиллям Центру вдалося забезпечити бригади засобами індивідуального захисту, захисними костюмами, дезінфікуючими засобами тощо. Хотілося б сказати добрі слова на адресу нашого потужного навчально-тренувального відділу, працівники якого постійно навчали своїх колег, надавали слушні рекомедації щодо того, як краще виконувати різні завдання в умовах пандемії.
Далі Анатолій Васильович звернув увагу на те, що в 2020 році фінансування Центру збільшилось, що дало змогу виконати чимало ремонтних робіт на різних станціях і підстанціях, значно покращивши умови праці та відпочинку наших співробітників. Така робота буде активно продовжуватися і цьогоріч.
Відрадно, що бюджет закладу на 2021 рік, значна частина коштів якого іде на виплату заробітної плати, ще зріс порівняно з минулорічним. А це дає можливість заохочувати кращих працівників додатковими виплатами. Тарифікаційна комісія на своїх засіданнях уважно розглядає внесок кожного працівника у спільну справу. Особливо ретельно вона аналізує роботу «ковідних» бригад, враховуючи навантаження, кількість виїздів, складність роботи, якість наданої допомоги.
Директор запевнив, що і надалі серйозна увага приділятиметься охороні праці, створенню належних виробничих і побутових умов для наших працівників. У минулому році в цьому напрямку зроблено дуже багато. Адміністрація Центру уважно проаналізувала всі пропозиції керівників структурних підрозділів. А вже в цьому році Анатолій Васильович побував на місцях, щоб мати своє бачення вирішення того чи іншого питання. Так, найближчим часом планується реконструкція Недригайлівської та Лебединської підстанцій Е(Ш)МД. Та особливо непокоять директора умови праці у Великописарівській підстанції. І тому він пообіцяв, що вже цього року там відбудуться значні позитивні зміни.
Саме в день проведення конференції Центр отримав новенькі автомобілі класу В, які будуть розподілені у станції та підстанції Е(Ш)МД. Окрім цього, адміністрація має намір придбати на кожну станцію автомобілі класу С, а для пунктів постійного базування, особливо тих, що знаходяться над трасами і де є висока ймовірність випадків ДТП (у селах Штепівка, Дубов’язівка, Ворожба, Терни, Вороніж, Боромля), – автомашини підвищеної прохідності.
Ще про плани. На сьогодні у нас є оптимістичні новини щодо спорудження адміністративної будівлі для аптечного відділення та навчально-тренувального відділу. Загальна вартість цього проєкту, замовником якого є Департамент капітального будівництва Сумської обласної державної адміністрації, – 42 млн. 287,7 тис. гривень. Подану заявку на конкурсний відбір інвестиційних програм та проєктів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку, вже зареєстровано на онлайн-платформі Міністерства розвитку громад та територій України. Отримавши таке приміщення, НТВ матиме змогу навчати не лише наших співробітників, а й медичних працівників усієї області, а то й України. Словом, плани наполеонівські.
Окрім цього, Анатолій Александренко звернувся до учасників конференції з проханням озвучувати свої проблеми, звертатися з пропозиціями, щоб адміністрація і в майбутньому мала змогу вирішувати важливі питання.
Про діяльність об’єднаної профспілкової організації Центру щодо забезпечення соціальних гарантій і прав працівників у 2020 році розповіла голова об’єднаної профспілкової організації Наталія Дерев’янчук. Вона поінформувала присутніх, що із 1 201 працівника Центру на профспілковому обліку перебуває 976 осіб, що становить 81,3%. Об’єднаний профспілковий комітет свою роботу проводить у тісній співпраці з адміністрацією, бере  активну участь у всіх заходах, які проводяться у закладі.
Між адміністрацією та профспілковим комітетом укладений Колективний договір на 2020-2023 роки, що відповідає нормам чинного законодавства. Обома сторонами здійснюється постійний контроль за виконанням положень Колдоговору, щороку заслуховується хід його виконання. Профспілковий комітет спільно з адміністрацією проводить роботу по закріпленню кадрів, створенню необхідних умов для роботи, підвищення кваліфікації. Усі питання, які потребують погодження з профспілковим комітетом, вирішуються відповідно до умов Колективного договору: складання графіків змінності, добового режиму роботи, відпусток, встановлення надбавок, преміювання, погодження характеристик на атестацію, надання згоди на звільнення тощо. Сьогодні співробітники Центру працюють у належних умовах, які у 2020 році ще більше покращились. Так, ремонтні роботи відбулися у Білопільській, Краснопільській, Путивльській, Ямпільській, Тростянецькій, Лебединській, Буринській та Середино-Будській підстанціях. На кожну станцію та підстанцію екстреної (швидкої) медичної допомоги (далі – Е(Ш)МД) було придбано пральні машини, чайники, холодильники, СВЧ-печі, водонагрівачі, будівельні матеріали.
Вчасно виплачується заробітна плата та додаткові виплати, протягом серпня-листопада всі співробітники отримували премії та надбавки, здійснюються всі виплати «ковідним» бригадам.
За рахунок профбюджету  у 2020 році членам профспілки виділялись кошти на лікування, поховання, у зв’язку зі скрутним матеріальним становищем, з нагоди професійних свят, одруження, народження дитини, ювілею, виходу на пенсію тощо.
Об’єднаним профспілковим комітетом значна увага приділяється організації дозвілля співробітників та їхніх дітей. У  колективі  проводяться заходи з нагоди новорічних свят, вшанування воїнів-інтернаціоналістів, Днів захисника Вітчизни, ліквідаторів ЧАЕС, 8 Березня, професійних та державних свят.
Серед пріоритетних напрямків роботи профспілки Центру на 2021 рік залишається і надалі захист прав своїх працівників, контроль за виконанням Колективного договору, спільна праця з адміністрацією закладу, спрямована на досягнення нових успіхів у роботі служби екстреної медичної допомоги, змістовне дозвілля та цікаве життя кожного працівника Центру.
Окрім цього, делегати конференції заслухали звіт голови ревізійної комісії Тетяни Петренко за 2020 рік і виступ начальника відділу кадрів Антоніни Ляшенко про використання донорських відпусток та порядок інформування про це  керівників структурних підрозділів.
Варто зазначити, що конференція проходила у формі дискусії. Її учасники з регіонів мали можливість поставити керівництву закладу запитання, які їх хвилюють, і отримати на них вичерпні відповіді.