Державні екзамени для першого випуску парамедиків

18 червня 2021 року на кафедрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Медичного інституту Сумського державного університету відбулися державні екзамени для першого випуску парамедиків.
Без перебільшененя, цю подію можна вважати знаковою, оскільки, відповідно до реформи медицини загалом і екстреної медичної допомоги зокрема, до 2025 року у службі «103» мають працювати винятково парамедики та екстрені медичні техніки. У зв’язку з цим Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (Центр) потребуватиме понад 500 парамедиків і більше 400 екстрених медичних техніків. Тому, відгукуючись на виклики часу, Медичний інститут Сумського державного університету одним із перших в Україні отримав акредатицію  на підготовку фахівців за спеціальністю «Парамедик». 8 вчорашніх випускників медичних коледжів та училищ рік навчалися в університеті, аби освоїти нову спеціальність. Викладачам інституту в цій важливій справі активно допомагали інструктори навчально-тренувального відділу Центру, лікарі з медицини невідкладних станів Світлана Березовська, Ярослав Борисенко та Антон Курило.
Варто зазначити, що четверо з восьми студентів – Олександр Положій, Віталій Бірюков, Михайло Денисенко та Аліна Бояринова – досить усвідомлено обрали цю нелегку спеціальність, оскільки ознайомились з нею, ще навчаючись у Сумському медичному коледжі та беручи участь у студентських змаганнях бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, які з профорієнтаційною метою організовував Центр. А згодом, поєднуючи навчання в університеті, вони працювали на Центральній станції Е(Ш)МД Центру. Тому й 5 екзаменів – «базова підтримка життя у дітей і дорослих»; «розширені реанімаційні заходи»; «надання медичної допомоги травмованим»; «тактична медицина»; «надання медичної допомоги при невідкладних станах» – ці студенти склали на відмінно. А у працівників екстреної медицини є надія, що молодь стане гідною зміною. До того ж, окрім дипломів, хлопці та дівчата отримають ще й водійські права.
Головою державної комісії був директор Центру Анатолій Александренко, члени комісії – його заступник Максим Новіков, завідувач навчально-тренувального відділу Центру Світлана Березовська, а також директор Медичного інституту СумДУ Андрій Лобода, заступник директора Дмитро Дмитрович, завідувач кафедри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Юрій Шкатула.
Після іспитів науковці та медики-практики обговорили актуальні проблеми та питання щодо подальшої співпраці. Звичайно, перші кроки завжди робити важко, але всі співрозмовники були одностайні в думці: ця справа корисна, і її необхідно продовжувати.
Директор Центру Анатолій Александренко запропонував у майбутньому на базі відремонтованої Першої підстанції Центральної станції Е(Ш)МД створити експериментальні бригади, які складатимуться з парамедиків та екстрених медичних техніків, аби на практиці спробувати «заглянути в майбутнє» і ґрунтовно підготуватися до запровадження медичної реформи.
Отже, «перший млинець», як то кажуть, не виявився глевким, і в наступному навчальному році Медичний інститут готуватиме нових парамедиків.