У Центрі відбулась конференція трудового колективу

18 січня 2022 року в конференц-залі Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (Центр) відбулась конференція трудового колективу, в якій взяли участь керівники структурних підрозділів, завідувачі структурних підрозділів Центру, завідувачі станцій Е(Ш)МД, старші лікарі станцій Е(Ш)МД, старші фельдшери станцій і підстанцій Е(Ш)МД, голови первинних профспілкових організацій. Варто зазначити, що представники регіонів працювали в онлайн-режимі.

Зі вступним словом виступив виконуючий обов’язки директора Центру Сергій Бутенко, який високо оцінив роботу об’єднаної профспілкової організації, наголосив, що адміністрація та профком Центру тісно співпрацюють відповідно до вимог Колективного договору. Як адміністрація, так і профком роблять усе для того, щоб не на папері, а реально захищати інтереси своїх працівників, дбати про створення для них належних умов праці та відпочинку, надання їм, незважаючи на труднощі сьогодення, гідної заробітної плати.

З доповіддю «Про стан виконання зобов’язань Колективного договору в Сумському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф за 2021 рік» виступила заступник директора з оперативної роботи Галина Білоус. Вона підкреслила, що протягом звітного періоду роботу Центру, як і визначено в Колективному договорі, було направлено на виконання законів та інших нормативно-правових актів соціального змісту.

На підтвердження цих слів доповідач оперувала багатьма красномовними цифрами. Наведемо хоча б кілька з них. Наприклад, протягом минулого року Центром використано кошти у сумі близько 412 млн. 270,0 тис. гривень, більша частина яких спрямована на виплату заробітної плати –                                     278 млн. 845,0 тис гривень і на заходи щодо мотивації продуктивної праці –   129 млн. 746,3 тис гривень. Протягом 2021 року заборгованості чи випадків несвоєчасної виплати заробітної плати не було. Відповідно до поданих заяв, виділялась матеріальна допомога працівникам на поховання близьких, у зв’язку зі скрутним матеріальним становищем, з приводу ураження організму інфекційними захворюваннями епідемічного характеру тощо. Усього за минулий рік розглянуто 677 заяв про грошову допомогу на загальну суму
3 150 604,75 гривні.

У листопаді 2020 року укладено договір та здійснено оплату за 24 спеціалізованих автомобіля класу В на суму 47 040 000,00 гривень. Поставка автомобілів відбулась на початку 2021 року. У 2021 році здійснено закупівлю 11 спеціалізованих санітарних автомобілів екстреної (швидкої) медичної допомоги на базі Volkswagen Crafter: типу A l 4x4 з обладнанням (9 шт.) на суму 16 620 000,00 гривні; типу С 4x4 з обладнанням (2 шт.) на суму 6 400 000,00 гривні.

Протягом 2021 року пріоритетним залишалось питання щодо покращення  належних умов для праці та відпочинку своїх співробітників у структурних підрозділах. З цією метою придбавались будівельні матеріали та було виконано значний обсяг ремонтних робіт: гаражних та орендованих нежитлових приміщень Шосткинської станції Е(Ш)МД; виконано технічне обстеження будівлі Охтирської станції Е(Ш)МД; проведено капітальний ремонт системи опалення та ремонт приміщень Недригайлівської підстанції Роменської станції екстреної (швидкої) медичної допомоги; реконструкцію приміщень (орендованих) Великописарівської підстанції Охтирської станції екстреної (швидкої) медичної допомоги; здійснено капітальні ремонти приміщень пунктів постійного базування та реконструкції гаражів під сучасні автомобілі у селах Вороніж Шосткинської станції Е(Ш)МД; Кириківка та Грунь Великописарівської підстанції Е(Ш)МД; Козацьке Конотопської станції Е(Ш)МД; Миропілля, Річки та Юнаківка Центральної станції Е(Ш)МД. І це далеко не повний перелік структурних підрозділів Центру, в яких було значно поліпшено виробничі та побутові умови для працівників. У 2022 році планується продовжувати відповідні роботи.

Доповідь голови об’єднаної профспілкової організації Центру Наталії Дерев’янчук була присвячена діяльності профспілкової організації підприємства щодо забезпечення соціальних гарантій і прав працівників у 2021 році. Насамперед доповідач зазначила, що із загальної кількості працюючих (1239 осіб) на профспілковому обліку перебуває 1019 осіб, що становить 82,3%). Уся діяльність профкому проводиться згідно з перспективними планами роботи, які затверджуються на засіданнях профкому. Об’єднаний профспілковий комітет здійснює свою роботу в тісній співпраці з адміністрацією, бере активну участь  у всіх заходах, які проводяться у закладі.

У Центрі діє Колективний договір на 2020-2023 роки, прийнятий на конференції трудового колективу. Адміністрацією Центру та об’єднаним профспілковим комітетом здійснюється постійний контроль за виконанням положень Колективного договору, щороку заслуховується хід його виконання. Профспілковий комітет спільно з адміністрацією проводить роботу по закріпленню кадрів, створенню необхідних умов для роботи, підвищення кваліфікації. Усі питання, які потребують погодження з профспілковим комітетом, вирішуються відповідно до умов Колективного договору, це – графіки змінності, графіки відпусток, встановлення надбавок, преміювання, погодження характеристик на атестацію, надання згоди на звільнення, добовий режим роботи за згодою (заявою) працівника (крім водіїв)  та інші.

У Центрі своєчасно проводиться індексація заробітної плати у зв’язку з ростом цін. Для проведення роботи із визначення посадових окладів працівникам закладу та розмірів доплат і надбавок наказом керівника створена постійно діюча тарифікаційна комісія, яка керується у своїй роботі нормативно-правовими актами, що врегульовують питання оплати праці.

На сьогодні співробітники Центру працюють у належних умовах, які у 2021 році ще більше покращились. Так, у багатьох станціях, підстанціях і ППБ Центру постійно проводились ремонтні роботи. Профспілкова організація також активно залучалась до цього процесу позитивних змін. Так, для Охтирської станції Е(Ш)МД було придбано ковдри; для ППБ у с. Грунь – мікрохвильову піч; для Великописарівської підстанції Е(Ш)МД – мікрохвильову піч, електрочайник і чайний сервіз; Тростянецькій підстанції Е(Ш)МД надано допомогу щодо озеленення території; для Шосткинської станції Е(Ш)МД закуплено електрочайник, мікрохвильову піч та два чайних сервізи; для ОДС – проведено ремонт кава-машини; Середино-Будській підстанції Е(Ш)МД допомогли з ремонтом гаража… І цей список можна ще довго продовжувати.

Об’єднана профспілкова організація не залишалася осторонь особистого життя своїх працівників, надаючи посильну допомогу як з приводу приємних, так і сумних подій. Окрім цього, профспілка сприяла оздоровленню дітей у дитячих таборах, придбавала солодощі з нагоди Нового року, подарунки жінкам до 8 березня, а чоловікам – до Дня захисника України. Приємним спогадом для багатьох стала поїздка до Полтави та Опішні, а для членів профспілки Шосткинської станції Е(Ш)МД була організована екскурсія до        м. Новгород-Сіверський та м. Батурин Чернігівської області. Для дітей членів профспілки придбано 219 квитків на новорічну виставу в ТЮГ. Загалом за рахунок профбюджету у 2021 році надані профспілкові виплати 657 особам на суму 396 682,08 гривень.

Програмою пріоритетних напрямів роботи на наступний період є максимальне, відповідно до чинного законодавства, охоплення обов’язковими виплатами медичних працівників, усіма нарахуваннями до заробітної плати та захист прав та інтересів працівників. Профспілкові активісти і надалі вживатимуть заходів щодо неухильного виконання зобов’язань Колективного договору.

На конференції також було заслухано звіт про фінансово-господарську діяльність профспілкової організації за 2021 рік, з яким виступила голова Ревізійної комісії Тетяна Петренко. У зв’язку з переходом Т. Петренко на посаду бухгалтера ОПО виникла необхідність у переобранні голови Ревізійної комісії. Нею стала реєстратор медичний інформаційно-аналітичного відділу медичної статистики Тетяна Дьома. Аналіз захворюваності співробітників Центру за минулий рік представила присутнім голова комісії із соціального страхування Наталія Дерев’янчук. Право підписання протоколу конференції було надано голові конференції – голові ОПО Наталії Дерев’янчук та секретарю конференції – голові первинної профспілкової організації управління Центру Ірині Смірновій.