Центральній станції Е(Ш)МД виповнилось 80!

5 вересня 2023 року виповнюється 80 років з дня створення Центральної (раніше – Сумської) станції екстреної (швидкої) медичної допомоги. Зробимо коротенький екскурс в історію та сьогодення закладу.

Нагадаємо, що Сумська станція невідкладної медичної допомоги була заснована в перші дні після визволення міста від фашистських окупантів:       2 вересня 1943 року Суми стали вільними, 4 вересня було видано наказ № 7 Сумського обласного відділу охорони здоров’я про створення, а вже                5 вересня  в місті було створено станцію невідкладної медичної допомоги.

Спочатку станція містилась у двох кімнатах при Сумській ЦРЛ і мала одну вантажну машину та одну кінську підводу для обслуговування викликів. На той час люди звертались здебільшого з приводу кровотечі. У зв’язку з тим, що дороги перебували в дуже поганому стані, машиною їздили тільки в центр міста. А виклики за межами міста обслуговували на підводі або ж ходили пішки. Але, незважаючи на всі труднощі, медичні працівники завжди поспішали до своїх пацієнтів.

Згодом станція працювала у типовій будівлі на 6 бригад за адресою:    вул. Куликівська, 43, де розміщувалась до 1981 року. Цей період медпрацівники жартома називали «Куликівським». З 1981 року Сумська станція відзначила новосілля за адресою: пров. Громадянський, 4А, де працює і сьогодні. З 2013 року Сумську станцію екстреної (швидкої) медичної допомоги очолювала Галина Білоус, а з 2018 – Оксана Скрипченко. 

З початку 2015 року до складу Центральної (Сумської) станції Е(Ш)МД увійшло відділення Е(Ш)МД Сумського району, згодом, після реорганізації, увійшли Сумська станція Е(Ш)МД, Білопільська та Краснопільська підстанції, а з 2022 року – Лебединська підстанція Е(Ш)МД.

Окрім цього, тільки протягом останніх років з метою наближення медичної допомоги до населення розпочала свою діяльність Перша підстанція, було відкрито пункти постійного базування бригад Е(Ш)МД у       с. Юнаківка, с. Нижня Сироватка, с. Миропілля, «Госпітальний» у м. Суми тощо. Всього у складі Центральної станції та її підстанцій сьогодні функціонує 14 ППБ. На базі Станції відкрито також діагностично-телеметричний консультативний кабінет.

На сьогодні Центральна станція Е(Ш)МД є найпотужнішою в Центрі. На Станції, оснащеній сучасними автомобілями та необхідними медикаментами,

трудиться близько 300 співробітників, у тому числі майже 200 медичних працівників, третина з яких має вищу категорію, близько 20% – І та ІІ, решта – молоді фахівці, які недавно прийшли в медицину і набираються досвіду від старших наставників. 

Станція надає допомогу понад 40% населення Сумської області            (м. Суми, Сумський, колишні Краснопільський, Білопільський, Лебединський  райони), здійснює 43,5% від усіх виїздів бригад Е(Ш)МД по області.

На Станції працює багато висококваліфікованих лікарів, фельдшерів, водіїв, які протягом усього цього часу щодня виїжджають на виклики, оперативно надаючи якісну медичну допомогу та рятуючи здоров’я і життя наших земляків. Із усіх успішно проведених серцево-легеневих реанімацій майже 55% припадає на долю бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги цієї Станції.

Центральна станція Е(Ш)МД, в якій створено всі належні умови для праці та відпочинку і де завжди є чому повчитись колегам, стала доброю базою для проходження інтернатури, проведення навчання як для лікарів, так і для фельдшерів. Саме представники Центральної станції першими почали брати участь у Всеукраїнських і Міжнародних змаганнях «Медичні ралі».

Російська агресія на територію України внесла значні корективи у мирні будні Центральної станції Е(Ш)МД. З перших днів повномасштабної війни працівники служби екстреної медичної допомоги залишаються відданими своїй справі та перебувають на передовій медичної галузі, демонструючи при цьому високі професійні якості, відвагу та героїзм, рятуючи мешканців Сумського регіону. Про незламний бійцівський дух медиків Центральної станції Е(Ш)МД  добре знають мешканці Сум та області. Держава теж гідно оцінила подвиг працівників «екстренки». Так, один працівник  Станції відзначений почесним званням «Заслужений лікар України», два працівники – нагрудним знаком «За службу та звитягу» ІІІ ступеня, дві особи нагороджено орденом «За мужність ІІІ ступеня»; дві – нагрудним знаком Міністерства оборони України «Знак пошани». Окрім цього, багато працівників нагороджено Почесними грамотами та подяками місцевої влади різних рівнів.

У лавах ЗСУ сьогодні служать три лікарі, 16 фельдшерів і 3 водії Станції. На жаль, два фельдшери з медицини невідкладних станів Станції – Олександр Дохленко та Роман Охріменко – загинули за свободу та незалежність України. Останній посмертно нагороджений Почесним нагрудним знаком Збройних Сил України «Сталевий хрест».

Кілька медичних працівників Центральної станції з власної ініціативи залучались до надання екстреної медичної допомоги на деокупованих територіях Херсонської області, за що особисто подякував їм Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні від 13 серпня 2023 року. Один лікар, чотири фельдшери та один водій постійно успішно співпрацюють з Першим добровольчим мобільним шпиталем імені Миколи Пирогова.

Усі бригади Станції беруть участь в евакуації поранених, обміні полоненими, виконанні інших важливих завдань. Працівники п’яти бригад Е(Ш)МД Станції є членами бригад медицини катастроф для виконання завдань за особливо небезпечних обставин.

Відгукуючись на виклики часу, 30 водіїв Станції підвищили свою виробничу кваліфікацію і отримали спеціальність «Екстрений медичний технік». І цей перелік досягнень найбільшого структурного підрозділу Центру можна довго перераховувати.

Щиро вітаємо всіх працівників Центральної станції Е(Ш)МД з ювілеєм! Бажаємо омріяної Перемоги, міцного здоров’я та нових успіхів у вашій нелегкій, але такій потрібній суспільству праці!