Медична рада: підсумки та завдання

У Сумському обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (далі – Центр) відбулась підсумкова медична рада,  присвячена результатам роботи у 2020 році та планам на 2021 рік. У заході, який пройшов у режимі онлайн-наради, взяли участь директор Центру та його заступники, керівники структурних підрозділів, 5 станцій і 14 підстанцій, що знаходяться у різних регіонах області, представники профспілки. Окрім цього, в роботі медради взяв участь радник голови Сумської обласної державної адміністрації Роман Богачев.
Із вступними словом про здобутки і проблеми Центру у 2020 році та основні напрямки діяльності закладу на 2021 рік виступив директор Центру Анатолій Александренко. Анатолій Васильович серед успіхів закладу виділив придбання санітарних автомобілів, медичного обладнання, кисневих балонів; 100-відсоткове забезпечення бригад Е(Ш)МД засобами індивідуального захисту та лікарськими засобами; значне поліпшення побутових умов на багатьох станціях і підстанціях, а також збільшення розмірів заробітної плати працівникам. Наші успіхи не залишилися непоміченими: наприкінці 2020 року Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф відзначено ще однією престижною Національною премією – «Вибір Країни-2020» як одне з кращих підприємств України.
Водночас керівник закладу звернув увагу присутніх на те, що минулий рік видався досить складним для служби екстреної медичної допомоги, як і для всієї медичної галузі. Насамперед це пов’язано і з пандемією, викликаною гострим інфекційним захворюванням COVID-19, і тим, що наш Центр тільки почав працювати у нових умовах контрактування з НСЗУ за програмою медичних гарантій, і відсутністю нормативно-правової бази щодо роботи оперативно-диспетчерської служби тощо. Проте Центр успішно справлявся з труднощами і в майбутньому виконає всі поставлені завдання.
З доповіддю «Аналіз основних показників діяльності служби екстреної медичної допомоги Центру та якості надання екстреної медичної допомоги мешканцям області за 2020 рік» виступив заступник директора з медичної роботи Максим Новіков, який підкреслив, що за минулий рік відмічається зменшення як числа звертань за екстреною медичною допомогою, так і виїздів до хворих та потерпілих. За 2020 рік звернулось 193 767 осіб, що менше, ніж у 2019 році на 8% (2017 р. – 210 833).
З метою покращення роботи служби «103» у жовтні 2020 року був організований цілодобовий пост лікаря-консультанта. Проте залишаються проблеми з наданням екстреної медичної допомоги сільському населенню. У зв’язку з дефіцитом фахівців з медицини невідкладних станів, які проживають у сільській місцевості, забезпечити цілодобове функціонування пунктів постійного базування бригад Е(Ш)МД вкрай важко.
У Центрі  чітко виконується маршрут пацієнта з гострим коронарним синдромом, що покращило  якість діагностики та надання медичної допомоги таким хворим.
Серед першочергових завдань на 2021 рік Максим Володимирович виділив такі: забезпечення своєчасного доїзду бригад Е(Ш)МД на місце виклику; відновлення в м. Суми роботи І підстанції Е(Ш)МД і відкриття нових пунктів базування бригад; покращення ресурсного забезпечення служби екстреної медичної допомоги; збереження кадрового потенціалу служби; підвищення професійного рівня медичних і немедичних працівників ЕМД; покращення якості надання екстреної медичної допомоги хворим на догоспітальному етапі; удосконалення системи контролю за якістю надання хворим екстреної медичної допомоги; чітке дотримання виконання маршрутів пацієнтів; покращення взаємодії служби екстреної медичної допомоги з  первинною ланкою тощо.
Заступник директора з оперативної роботи Галина Білоус розповіла учасникам наради про стан організації роботи оперативно-диспетчерської служби Центру і проаналізувала ситуацію з дотриманням маршрутів пацієнта при госпіталізації хворих і потерпілих, а також про  роботу «гарячої лінії» з профілактики СОVID-19. Вона поінформувала, що центральна оперативно-диспетчерська служба (ОДС) приймає в середньому 450-600 викликів та надає по телефону до 100 консультацій на добу.
У 2020 році завдяки підвищенню заробітної плати працівникам вдалось стабілізувати кадрову ситуацію в ОДС.
Галина Василівна повідомила також, що у зв’язку із зміною адміністративно-територіального устрою Сумської області та запровадження принципу екстериторіальності, актуальним завданням на 2021 рік є затвердження нового маршруту пацієнта, з урахуванням усіх змін нормативно-правової бази.
Організацію навчального процесу з підвищення рівня професійних знань медичних та немедичних працівників Центру у 2020 році, плани та завдання на 2021 рік висвітлила у своєму виступі завідувач навчально-тренувального відділу Світлана Березовська. Керівник відділу поінформувала присутніх, що, незважаючи на пандемію, НТВ плідно працював у минулому році завдяки впровадженню інструктурами відділу простих і водночас ефективних платформ зв’язку (Skype, Zoom). За активної підтримки керівництва Центру було оновлено комп’ютерну техніку, придбано та введено в експлуатацію власний сервер НТВ, що дало змогу запровадити систему дистанційного навчання «MODLE». Відтак розширилась дистанційна аудиторія. Тому кількість присутніх на заняттях навіть збільшилась: 3652 особи проти 2400 осіб у 2019 році.
У планах роботи відділу на 2021 рік – удосконалення навчального процесу; співпраця з медичними навчальними закладами області; активна участь у підготовці до Регіональних змагань бригад Е(Ш)МД «Сумські медичні ралі-2021» та ін.
З аналізом звернень громадян з питань організації та надання екстреної медичної допомоги в області виступила заступник директора з організаційно-методичної роботи Оксана Сергєєва, яка наголосила, що робота зі зверненнями перебуває на постійному контролі керівництва Центру. У закладі проводиться постійний моніторинг стану роботи зі зверненнями громадян, дотримання термінів їх розгляду. Питання, порушені у зверненнях, забезпечуються об’єктивною і всебічною перевіркою, постійно вживаються заходи щодо усунення причин, що породжують скарги. Усе це дозволило зменшити кількість звернень за 2020 рік порівняно з попереднім роком на 17,17% (193 звернення проти 233 у 2019 році).
Основними причинами звернень громадян є відмова від виїзду (у 23,8% випадків), що пов’язано із зміною нормативно-правової бази щодо приймання викликів і напруженою ситуацією щодо госпіталізації хворих на коронавірусну хворобу чи з підозрою на неї. У 42% випадків громадяни звертались на «гарячі лінії» різних рівнів, що у 2 рази частіше, ніж у минулому році. Натомість на лінію «103» звертались утричі менше. Серед заходів щодо поліпшення роботи зі звереннями громадян Оксана Василівна запропонувала проведення засідання школи управління для адміністрації Центру та керівників структурних підрозділів.
Під час наради виступив радник голови облдержадміністрації Роман Богачев. Почесний гість повідомив, що був приємно вражений аналізом діяльності закладу, підходом до організації роботи. Він занотував інформацію щодо необхідності виділення приміщень для базування бригад Е(Ш)МД у різних районах і м. Суми (будівництво та реконструкція структурних підрозділів). Роман Михайлович доручив опрацювати пропозиції до Обласної програми розвитку служби екстреної медичної допомоги у рамках загальнонаціональної Концепції розвитку служби ЕМД до 2023 року, затвердженої Кабінетом Міністрів України, та Стратегії регіонального розвитку Сумської області на 2021-2027 роки.
Учасники медичної ради визнали роботу Центру за минулий рік задовільною і запланували цілий ряд дієвих заходів щодо поліпшення своєї роботи, направленої на виконання основного завдання закладу – своєчасного надання якісної екстреної медичної допомоги населенню.