Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф – «Лідер року-2021»

Комунальне некомерційне підприємство Сумської обласної ради «Сумський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (Центр) відзначений нагородою Національного бізнес-рейтингу в Україні – «Лідер року-2021».
В ошатному «Свідоцтві про результати аналізу діяльності суб’єктів господарювання України» зазначається, що Центр отримує це почесне звання «за раціональний розподіл ресурсів підприємства, впевнені ринкові позиції, досягнення значних результатів діяльності та вагомий внесок в економіку України». Підставою для нагородження стали результати рейтингування. За показником «Рентабельність діяльності» Сумська обласна служба «103» посіла І місце серед 10 кращих державних підприємств України у сфері охорони здоров’я і отримала ступінь «Золото».
Варто зазначати, що Національний бізнес-рейтинг в Україні – це частина Міжнародного співтовариства успішних організацій. Уже 17 років поспіль він визначає провідні підприємства країни, які дотримуються принципів відкритості та добропорядності у своїй діяльності. До списку входять найбільш успішні підприємства у кожній галузі економіки. Топ-рейтинг відображає позиції компаній, що увійшли до нього, серед прямих конкурентів. Комп’ютерна програма аналізує ключові показники ефективності бізнесу і за заданим алгоритмом ранжує підприємства. Таким чином, рейтинг – об’єктивна оцінка роботи.
Про це свідчать і результати діяльності Центру, працівники якого не лише сумлінно виконують свої основні професійні обов’язки – оперативно та якісно надають екстрену медичну допомогу населенню Сумщини, а й займаються рентабельною діяльністю.
На виконання Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» у 2020 році змінено організаційно-правову форму власності Центру: комунальний заклад було перетворено в комунальне некомерційне підприємство. Адміністрація підприємства на чолі з його директором Анатолієм Александренком мудро розпоряджається коштами, отриманими в результаті господарської діяльності. Наприклад, лише цього року Центр суттєво оновив свій автопарк спеціалізованого транспорту, придбавши    45 сучасних автомобілів швидкої медичної допомоги з необхідним обладнанням, на загальну суму 84 млн. 825,1 тис. гривень (66 млн. 490 тис. гривень – кошти, отримані від основної господарської діяльності Центру, 18 млн. 335,1 тис. гривень – у рамках централізованих закупівель).
На сьогодні Центр на 100% забезпечений лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами індивідуального захисту, апаратами  для проведення штучної вентиляції легень, електрокардіографами, паливно-мастильними матеріалами, запасними частинами для санітарного автотранспорту тощо.
У полі зору адміністрації Центру завжди перебуває піклування про створення належних виробничих і побутових умов для працівників усіх структурних підрозділів підприємства – не тільки у крупних містах, а й у найвіддаленіших селах області.
Вирішуючи ці важливі питання, директор Центру Анатолій Александренко проявляє менеджерські здібності: до проведення капітальних і поточних  ремонтів приміщень, реконструкцій гаражів з метою утримання в них великих автомобілів залучаються як власні кошти (на це у 2021 році спрямовано капітальні видатки у сумі 5,6 млн. гривень), так і кошти об’єднаних територіальних громад, спонсорська допомога, депутатська підтримка.
Пріоритетним напрямком діяльності Центру залишається робота щодо збереження та залучення кадрового потенціалу, тому постійно та суттєво зміцнюється матеріальне стимулювання співробітників. Так, за підсумками  ІІІ кварталу 2021 року середня заробітна плата працівників Центру становила 20,3 тис. гривень, що на 109,3% більше, ніж за аналогічний період 2020 року –  9,7 тис. гривень. Керівництво Центру добре усвідомлює: така турбота про своїх працівників неодмінно сприятиме поліпшенню їхньої роботи щодо порятунку життя та здоров’я наших земляків.
Нагадаємо, що ця висока нагорода – не перша у послужному списку Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Центр було відзначено високою нагородою Національного рейтингу якості товарів та послуг – «Зіркою Якості» як краще підприємство країни-2019 та престижною Національною премією – «Вибір Країни-2020», а також багатьма іншими відзнаками та кубками за перемогу в різних професійних конкурсах і змаганнях.