Друге навчання в Польщі сумських представниць «екстренки»

Нещодавно 5 представниць Сумського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (Галина Білоус – заступник директора з оперативної роботи; Оксана Сергєєва – заступник медичного директора з організаційного забезпечення та контрольно-аналітичної роботи; Оксана Скрипченко – завідувач Центральної станції Е(Ш)МД; Юлія Петрусенко – старший фельдшер Глухівської підстанції Е(Ш)МД; Ірина Разінкова – старший фельдшер Середино-Будської підстанції Е(Ш)МД) повернулися з Польщі, де взяли участь у Проєкті професійного навчання працівниць служби екстреної медичної допомоги та освітніх медичних закладів, який організовано в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я https://www.instagram.com/howareu_program за ініціативи 

Першої леді України Олени Зеленської: https://www.facebook.com/olenazelenska.official .

Проєкт реалізується Координаційним центром з психічного здоров’я https://www.facebook.com/MentalHealthUA/posts/pfbid0ZX25hoscSEyejcDJ6DP1M6KsV19vA1zD8Qhb84vD2ehUzHwja8hTEVzCNKVhyfkEl Кабінету Міністрів України, спільно з Варшавським медичним університетом https://www.facebook.com/warszawski.uniwersytet.medyczny/ та Центром медичної авіації Польщі (Warszawski Uniwersytet Medyczny і Lotnicze Pogotowie Ratunkowe). 

Представниці Центру навчалися у групі з 30 учасниць – працівниць «екстренки» з Луганської, Дніпропетровської, Харківської, Львівської областей. До них доєдналися також викладачі Львівського медичного коледжу післядипломної освіти, які потім будуть розповсюджувати отримані знання серед своїх студентів.

50-годинна програма навчання включала виконання завдань у сфері екстреної медицини та елементів, пов’язаних із веденням бойових дій або в ситуаціях прямої терористичної загрози (TCCC – Tactical Combat Casualty Care). 

Особлива увага приділялася посиленню стійкості: вивченню основ психологічної підтримки та психоемоційного відновлення, оскільки  тим, хто постійно допомагає іншим, насправді теж потрібна підтримка.

Незважаючи на те, що заняття в основному проводилися польською мовою, курсантки все розуміли. І не тільки тому, що українська та польська мови – схожі, а ще й завдяки кваліфікованому перекладу фельдшера з медицини невідкладних станів Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Світлани Кисельової та інструктора Львівського медичного коледжу Марії Блажівської.

  Цінним було й те, що працівники служби «103» із різних куточків України мали можливість спілкуватися, ділитися досвідом, підтримувати один одного.

Після закінчення занять курсантки отримали сертифікати «Advanced life support and tactical rescue» («Розширена підтримка життя і тактична медицина»). 

Сумські учасниці Проєкту щиро вдячні всім організаторам, особливо директору тренінгу, професору Роберту Галазковському, та координатору тренінгу, доктору Мартіну Подгорському, і всьому польському народу за теплий прийом і можливість навчатися та удосконалювати свою кваліфікацію на цих курсах в ошатному маєтку, подалі від обстрілів і постійних тривог.

Вдячні сумчанки також українському куратору Проєкту Ірині Микичак (https://www.facebook.com/iryna.mykychak/) за постійний супровід української спільноти та оперативне вирішення організаційних питань.

Наостанок викладачі курсів зізналися, що вони захоплені сильними та мужніми українськими медикинями.

Нагадаємо, що це вже друга група представниць нашого Центру, яким  випала нагода навчатися в Польщі. Перша група, до якої увійшли інструктори навчально-тренувального відділу, навчалась восени минулого року. І сьогодні ці працівниці постійно діляться зі своїми колегами неоціненним здобутим досвідом.